Mladi perspektivan hrvatski boćar- Ademir Fazlli

Mladi perspektivan hrvatski boćar- Ademir Fazlli

Ovo je priča o jednom mladom čovjeku, velikom sportašu i čast nam ga je predstaviti kroz ovaj članak.

Ademir Fazlli

Ademir Fazlli je njegovo ime. Rođen 19. ožujka 1991. godine u Rijeci, Ademiru je uspostavljena dijagnoza cerebralne paralize sa težim motoričkim oštećenjima. Zbog toga je korisnik invalidskih kolica bez kojih se inače ne može kretati, no unatoč ograničenjima Ademir je nesalomljivog duha, vedar, optimističan i osvajač brojnih medalja. Omiljen u klubu.

Za intervju s njim otišli smo na trening boćara iz BK Pulac. Već pri samom ulasku u dvoranu, osjetili smo duh zajedništva koji se nije promijenio od zadnjeg puta kad smo im bili u posjetu. Oni i dalje jednako opušteno i raspoloženo treniraju. Spremni na šale, ali i disciplinu te fokus kada od njih to zatraži trenerica i pomoćni treneri.

Povod našem ponovnom dolasku u klub ovog puta je Akcija 21 kolica za sport. Naime, upravo je Ademir  Fazlli sportaš kojem smo u sklopu navedene akcije  u travnju ove godine dodijelili jedna sportska kolica za nastavak  bavljenja sportom.

Nakon  završene srednje ekonomske škole i stečenog zvanja upravnog referenta Ademir je imao mogućnost odabira ili…ili…, a njegov odabir je  bio sport. Profesionalno i ozbiljno se okrenuo treniranju, a sve je počelo još 2005. godine kad se kao 14-godišnjak na nagovor fizioterapeuta okušao u boćanju i plivanju. Plivanje je danas kako ističe Ademir, više rekreativno, a u boćanju ipak postoji neki dugoročniji cilj i očekivanje. U prilog tome ide činjenica uspješnih rezultata i osvojenih medalja. Ademir je 2013.  osvojio titulu viceprvaka u boćanju za osobe s invaliditetom.  U 2015., u ekipnom dijelu natjecanja, s klupskim kolegama je osvojio titulu koja  je BK Pulac osigurala naslov najboljeg boćarskog kluba u Hrvatskoj. Njegovi uspjesi bilo ekipno ili pak pojedinačno nižu se i nadalje. Tako je i ove godine Ademir na prvenstvu Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji stigao do visokog četvrtog mjesta, a to je samo dokaz kontinuiteta u uspjesima pri vrhu.

Kako ističe, sport mu je omogućio integraciju u društvo. U klubu se svi znaju, svi druže, dijele uspjehe, neuspjehe i veliki su prijatelji. Ademira je sport izgradio kao ličnost: „Hendikep nije mana to je prednost“, njegove su riječi, a strategija: „Pobijediti protivnika u startu.“

‘Da mogu bio bih karatist, borilački sportovi su me uvijek zanimali’, zato i ne čudi  njegova strategija. Bila to strategija ili pak energija, drugačije je usmjerena, ali je jednako uspješna.

I pred kraj pitali smo Ademira još jedno pitanje – „ Što bi želio da čitatelji o tebi pročitaju, što bi želio da o tebi napišemo?“, a Ademir je odgovorio: „Napišite svoj dojam!“

Hendikep nije mana, to je prednost!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.