Intervju: Ženski nogometni klub Rijeka

Intervju: Ženski nogometni klub Rijeka

Ovaj klub s područja Rijeke, jedinstven je u ženskom sportu po proizvodnji igračica iz vlastitog omladinskog pogona. Strategija kojom su krenuli prije pet godina isplaćuje uloženi trud i može se pohvaliti činjenicom da imaju 12 seniorskih igračica proizašlih iz njihovog pogona

Ženski nogometni klub Rijeka klub je koji radi na području Rijeke od 2007. godine. Te godine prvi puta službeno ulazi u neko natjecanje na državnoj razini i od tada je dva puta završavao kao drugoplasirani klub u prvoj hrvatskoj ligi za žene, te tri puta nastupa u finalima kupa Hrvatske.

Jedinstveni su u okvirima naše države po tome što su od 2014. godine krenuli u rekonstrukciju kluba i pažnju posvetili omladinskom pogonu i stvaranju domaćih igračica, kako za klub, tako i za Reprezentaciju.

Trenutno broje pet kategorija U-9, U-11, U-13, U-15 i seniorsku momčad. Prije spomenute 2014. godine dogodio se zaokret klupske politike, kada su zbog problema sa seniorskom momčadi morali istupiti iz 1. Lige.

Trenutno im je svaka dobna kategorija pokrivena s jednim stručno osposobljenim trenerom koji pripremaju cure za najveće izazove. Standard rada u klubu je na visokom nivou, prvenstveno zahvaljujući požrtvovnim trenerima koji većinu svojeg posla obavljaju dobrovoljno, bez ikakve financijske koristi. Mukotrpnim radom i odricanjem ovaj amaterski klub danas se može pohvaliti s 12 igračica u seniorskom sastavu koje su proizašle iz vlastitog omladinskog pogona, što se niti jedan drugi klub u Hrvatskoj ne može pohvaliti.

Pričali smo s predsjednicom kluba Jelenom Jurić, koja je ujedno i trenerica u klubu, te Robertom Krznarićem koji je na poziciji voditelja omladinske škole i ujedno trener prve momčadi ŽNK Rijeka.

„Krenuli smo 2012. Godine u rekonstrukciju zbog problema nastalih u seniorskoj momčadi. Danas imamo pet omladinskih kategorija koje se natječu u službenim natjecanjima. Želja nam je privući nove mlade djevojke u klub i isto tako naglasiti neravnopravnost u medijima prema ovom sportu. Ove mlade djevojke se bave nečim što vole i prava je šteta što ne možemo te igračice zadržati duže u klubu, zbog lošeg stanja u sportu, kao i loše usklađenih ligaških obavetza.“ kaže nam predsjednica kluba Jelena Jurić.

„Djevojke uživaju igrati nogomet i kada dođu u neke određene godine, jednostavno se više ne vide u ovakvom okruženju. Kažem to jer većina naših cura želi upisati kineziološki fakultet, koji se nalaze u Zagrebu i Splitu.“

Klub je osigurao smještaj za pojedine igračice koje su izrazile zelju za bavljenje nogometom u riječkom klubu, a nisu s područja Rijeka. Teško stanje u državi sa ženskim nogometom komentirao je i voditelj omladinske škole Robert Krznarić:

„Teško je nešto napraviti u ovakvim uvjetima, kada ovaj sport ne dobiva potrebnu podršku od same lige, a tu su još problemi sa sponzorima kako bi klub uopće opstao. HNS zahtjeva visoke standarde u natjecanjima i to nije lako pratiti.“

„Sve naše omladinske kategorije nastupaju u najvišim državnim natjecanjima, ali isto tako nastupaju u županijskim ligama, gdje igraju protiv dječaka. Pokušavamo godinama voditi brigu za klub i ovaj sport na državnoj razini, ali treba nam pomoć s koje god strane došla.“

Ovaj klub trenutno broji 8 raprezentativki hrvatske, po četiri u kategorijama U-17 i U-19.

Mia Mišković je cura rođena 2003. godine i koja se najbolje snalazi na lijevom boku. Pohađa medicinsku školu i uzorna je učenica. Želja joj je upisati kineziološki fakultet i vidi se dalje u nogometu. U reprezentaciju je upala prije godinu dana i kao najbolju uspomenu navodi utakmicu protiv Italije u Kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Danijela Vidović je također cura rođena 2003. godine i slovi za najperspektivniju vrataricu u državi. Pohađa medicinsku školu i želja joj je također upisati kineziološki fakultet. Kao najdražu uspomenu ističe završnicu prvenstva u Čakovcu gdje je njezina generacija osvojila 2. mjesto. Za reprezentaciju je počela nastupati 2016. godine i debi protiv Crne Gore joj je draga uspomena.

Dolazimo i do kapetanice ove generacije Vanne Gajić koja je rođena 2003. godine. Najviše joj paše pozicija polušpice i za reprezentaciju nastupa od 2016. godine. Pohađa medicinsku školu i želi upisati kineziološki fakultet. Kao najdraže uspomene navodi završnicu u Čakovcu i kvalifikacije s reprezentacijom za Europsko prvenstvo.

Lucija Jović kapetanica je seniorske ekipe. Ova djevojka rođena 2002. godine igra na poziciji stopera i može se pohvaliti da je članica reprezentacije od 2016. godine. Učenica je Salezijanske klasične gimnazije, a trenutno istražuje mogućnosti stipendije na nekim od američkih sveučilišta, nebi li se mogla nastaviti baviti nogometom. Najdraža klupska uspomena joj je osvojeno 2. mjesto u sezoni 2016./2017. na klupskom planu, a za reprezentaciju kaže da joj je debi protiv Bosne i Hercegovine najdraža uspomena.

Viktorija Kovač je djevojka rođena 2001. godine. Pozicijski pokriva desnu stranu terena, na pozicijama beka i krila. Pohađa Hotelijersko-Turističku školu i u budućnosti se želi posvetiti prvenstveno nogometu, a fakultet će čekati neko vrijeme. Hrvatska reprezentativka je od 2016. godine. Najdraža joj je uspomena iz kluba 2. mjesto u prvenstvu, sada već prošle 2018. godine.

Mara Stančić cura je rođena 2001. godine. Za reprezentaciju nastupa još od 2015. godine, a igra poziciju špice i polušpice. Dokapetanica seniora Jackpota pohađa Salezijansku klasičnu gimnaziju u Rijeci, a za fakultet još nije sigurna. Kao najdražu uspomenu navodi 2. Mjesto iz 2018. godine, dok se poziva u reprezentaciju U-17 rado prisjeća.

Posljednja cura na popisu je Rahela Vego. Rođena 2001. godine ova pristojna i prijatna cura je došla u Rijeku živiti nebi li se bavila s nogometom. Pozicijski pokriva bok i vezu, a u reprezentaciju je dospjela 2016. godine. Pohađa Seleziansku gimnaziju.

Ove cure su prošle godine bile kratko zajedno na okupu i uspjele su doći do velikog drugom mjesta na završnici prvenstva Hrvatske, te pokazuju kakav talent posjeduju.

U klubu su svjesni činjenice da njihove igračice žele nastaviti svoju izobrazbu i ne rade nikakve probleme oko toga. Podržavaju mlade djevojke u razmišljanju o svojoj budućnosti i daljnjem  razvoju kao sportašice.

Problemi koji se javljaju su loše stanje u ženskom sportu, kao loše usklađena liga u kojoj sudjeluju. Iz toga proizlazi činjenica da prosječna dob umirovljenja nogometašica u Hrvatskoj je oko 25 godina. Zbog poslovnih obaveza, obitelji i lošeg stanja u ženskom nogometu, igračice su primorane jako brzo završavati svoje karijere. Ipak ovakav klub je upravo primjer i mnogim drugim klubovima u našoj državi, čak i nekim muškim klubovima, te ne prestaju raditi na tome da djevojke u Rijeci imaju mogućnost baviti se sa sportom koji vole.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.