Inventura Zimskih paraolimpijskih igara: Nikada bolje organizirane Igre

Inventura Zimskih paraolimpijskih igara: Nikada bolje organizirane Igre

Više od 2.400 akreditiranih novinara pratilo je Igre. Službenu web stranicu posjetilo je više od 3 milijuna ljudi

Dino Sokolović/Damir Senčar

Tijekom devet dana natjecanja na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju nastupilo je 547 sportaša s invaliditetom iz 45 zemalja, natječući se za 72 kompleta medalja, u pet paraolimpijskih sportova. Više od 300.000 ulaznica je prodano – oboren je rekord u posjeti sportskim borilištima! Igre su također bile vrlo praćene na televiziji. Na ruskim TV kanalima emitiralo se ukupno 180 sati programa s Igara.

Sportska industrija u Rusiji zaključila je kako su se ovim igrama svijetu predstavili na najvišem mogućem nivou, Rusija se probila među prva tri najutjecajnija sportska mjesta od 2012, i prometnuli se u globalnog sportskog vođu za razdoblje od 2013. do 2018. godine. U bliskoj budućnosti,Rusija će ugostiti neke od najvećih sportskih događaja: 2015. Europsko prvenstvo u skijanju, 2016. Svjetsko prvenstvo u rukometu, 2017. Bob i kostur Svjetsko prvenstvo, a također će organizirati Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine.

Činjenice o Zimskim paraolimpijskim igrama

Više od 2.400 akreditiranih predstavnika elektronskih i pisanih medija, televizijskih i radijskih postaja emitirale su i radile na igrama u Sočiju. Tijekom paraolimpijade službenu web stranicu sochi2014.com posjetilo je više od 3 milijuna ljudi, koji su ukupno imali oko 15 milijuna pregleda na stranicama.

Tijekom Igara u Sočiju 2014, uživo su s dva mjesta osvježavane web stranice, jedna je lokacija bila smještena u glavnom gradu Rusije Moskvi, a drugo mjesto je bilo u samom Sočiju. Ukupno su prenosili uživo 578 sati natjecanja i izvijestili sa 817 različitih događanja. Ukupan prihod od Organizacijskog odbora paraolimpijskog marketinškog programa je premašio 97 milijuna dolara, što je rekord za Zimske paraolimpijske igre u marketingu. Ukupno je bilo iz 28 vodećih inozemnih i ruskih tvrtki koji su paraolimpijski partneri i dobavljači opreme. Sudjelovali su svi značajniji tržišni lideri u svojim industrijama.

Više od osam tisuća dobrovoljaca pomoglo je u organizaciji natjecanja, a radili su ukupno 80.000 sati smjenskog rada tijekom Igara.

Ostavština Igara

Zimske olimpijske i paraolimpijske igre su globalni događaj, učinak koji je već viđen u glavnoj regiji i diljem cijele zemlje. Zahvaljujući pripremama za Olimpijske igre u Sočiju, Rusiji ostaje korist od izgrađenih sportskih objekata i “ne-materijalne ostavštine” za potrebe Igara. Ključni elementi materijalne ostavštine uključuju razvoj pokreta volonterskog rada, pozitivne promjene u stavu društva prema osobama s invaliditetom, razvoj standarda zelene gradnje i stvaranje stručnih timova za upravljanje megaprojektima i sportskim događajima. Od poznatog ljetovališta, prvenstveno u Rusiji, Soči je pretvoren u svjetsku klasu za cjelogodišnje poslovanje i turističko središte u tom dijelu svijeta. Zahvaljujući Igrama zemlja će imati bez premca najbolje izgrađene komplekse u nekoliko ledenih arena, ski i bob staze, zaletištem za skijaške skokove i svu infrastrukturu – plus četiri skijališta s ukupno 150 kilometara staza i više od 367 km izrađenih cesta i mostova. Za potrebe Igara izgrađeno je 40 novih hotela, a 15 su obnovljeni, s ukupnim kapacitetom od 26.000 soba.

Uoči početka XI. Zimskih paraolimpijskim igara u Rusiji, napravljeno je i prilagođeno više od 1.000 infrastrukturnih objekata u Sočiju da bi bili prepoznati kao dostupni. U razdoblju od 2006-2011. godine, utrostručio se broj stanovnika u Sočiju koji imaju invaliditet, a bave se sportom. Oko 200 ruskih gradova već je usvojilo standarde koje je postavio Soči kao vodeći primjer stvaranja okoliša bez prepreka, koji će im pomoći da u potpunosti integriraju osobe s invaliditetom u društvo.

U sklopu Međunarodnog paraolimpijskog odbora i Observer programa, više od 50 događaja u različitim formatima već sad su organizirali za Organizacijski odbor budućih igara. Njihovi zaposlenici govore o specifičnostima u pripremi i agresivan daljnji doprinos u prilagodbi okoline nakon što završe paraolimpijske igre kao ove netom završene u Sočiju.

Pristupačnost Igara

Svi prostori na Zimskim paraolimpijskim igrama su izrađeni i u potpunosti dostupni za osobe s invaliditetom. Da bi kretanje u Sočiju bilo lakše grupama koje čine osobe s invaliditetom, organiziran je specijalni transport, organizatori igara napravili su planove i pokazali dostupne rute između gradova, prostorima za igre unutar borilišta i Olimpijskog parka. Tijekom igara gradski sustav prijevoza dodao je više od 800 autobusa za prijevoz različitih skupina klijenata, od kojih su 327 autobusi dostupni za ljude u invalidskim kolicima.

Sve zgrade u kojima su boravili paraolimpijci opremljene su s rampama, dizala su imala pripadajuću zvučnu signalizaciju za slijepe i slabovidne sa širokim hodnicima i pristupačnim kupaonicama te tuševima. Osim toga, znakovi Brailleovog pisma ili pristigla pisma posebno su prevedena za slijepe i slabovidne sportaše .

Za slijepe i slabovidne u Olimpijskom parku i na svim prostorima igara, označeni su taktilnim tračnicama ili vizualno kontrastnim stazama koje su postavljene. Na stepenicama stubišta i na prozirnim površinama stavljeno je upozorenje u kontrastnoj prugi. Tijekom priprema za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre, osoblje organizacijskog odbora održalo je oko 40 treninga na temu ” Uvod u paraolimpijski pokret i potrebna vještina za potporu osobama s invaliditetom” za 5.080 volontera, vozača, sigurnosne službenike, radnike u zračnim lukama i operaterima Lastochka električnog vlaka.

purezeto s in-porta.hr (http://www.in-portal.hr/clanak/inventura-paraolimpijade-u-sociju-nikada-bolje-organizirane-igre-za-sportase-s-invaliditetom)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.