Istrianissima 2016.

Istrianissima 2016.

Foto: Istranissima 2016. Facebook

Prvog vikenda travnja u Kaštelu odrzana je 3. po redu Istrianissima, old-timer biciklijada u sklopu fešte šparuga, poznate Šparugade. Istrianissima je koncipirane ne samo kao old-timer biciklijada koja okuplja ljubitelje starih ljubimaca bogate povijesti, nego i kao turistički etno-gastronomski događaj koji pokušava na drugačiji način upoznati posjetitelje sa prirodnim ljepotama našeg kraja i gastro ponudom.

Sunčano jutro dočekalo je 70-ak zaljubljenika u biciklističku povijest iz Kaštela, putevima gornje Bujštine uz pratnju nekoliko autiju iz istog razdoblja, Fiat 1400, Fiat Campagnola, Triumph Spitfire i dr.. Nakon 15-ak kilometara cesta ih je dovela do prekrasnog brdašca iznad Završja zvano Cirkoti. Svi sudionici su imali priliku uživati kušajući lokalne proizvode (pršut, sir, domaće vino, fažol…) uz prekrasan pogled na dolinu Mirne i okruženi raznim stablima u punom procvatu. Nakon stanke uputili su se lokalnom cestom kao da je vrijeme stalo, iznad mjesta Marušići na jednu od najviših točki te rute. Malo mjesto Črnci dočekalo ih je sa slatkim fritulama i kroštulama sljubljeni muškatom koji su  nadoknadili šećere nakon teškog uspona. Kratki uspon pa spust nije obeshrabrio mnogobrojne sudionike ovog jedinstvenog događaja iako su vremešne `kočnice´ bile pod punim opterećenjem, što se moglo i osjetiti u zraku. Nakon druge stanke pedalirali su brežuljcima u okolici Oskoruša na samoj granici sa Slovenijom gdje se pruža jedinstven pogled na mnogobrojne vinograde i maslinike u okolici Momjana, domovinom muškata. Nakon 45 km vratili su se u Kaštel gdje ih je dočekala mega fritaja sa šparugama i slaninom da im povrati snagu i pripremi  za završno krstarenje prema moru i obalnom mjestašcu Lovrečica gdje je bio pripremljen riblji roštilj sa srdelama i palentom. Uz pjesmu i zvuke harmonike i 75 odpedaliranih kilometara okončali su predivan sunčan dan prisječajući se kako se nekad pedaliralo i družilo.

Predivni primjerci bicikla koji su se mogli vidjeti izmamili su uzdahe prolaznika, a ljubav koju ljudi daju prema očuvanju sjećanja na ta vremena je nešto neopisivo i očaravajuće. Kolona biciklista i vozila koja je vijugala malo prometnim cesticama gornje Bujštine mogla je svakog slučajnog prolaznika vratiti u prošlost. Impresije sudionika ovog događaja i njihovo druženje, poziv je da Istranissimu  sljedeće godine popratimo svi u što većem broju jer događaj je to koji budi pozitivnu vibru u `svakom smislu.´

Foto: Istranissima 2016./ Facebook

Video: Istranissima 2016

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.