Ivan Čupić za EHF: Ništa se ne može mjeriti s nastupima za reprezentaciju Hrvatske

Ivan Čupić za EHF: Ništa se ne može mjeriti s nastupima za reprezentaciju Hrvatske

- Pokazujemo prijateljima i obitelji da dajemo maksimum kada predstavljamo Hrvatsku, kaže Čupić

Ivan Čupić/Getty Images

Hrvatski rukometni reprezentativac Ivan Čupić dao je veliki intervju za službenu stranicu Europske rukometne federacije. Ivan je u zanimljivom razgovoru progovorio o mnogim stvarima, počevši od njegovih ambicija u nastavku karijere, igranja u dresu hrvatske reprezentacije, gubitku dijela prsta…

Od nedavno Kielce vodi Talant Dušebajev.
– Novi trener donosi nove ideje, novi fokus. Ne mogu reći da prije nije bilo dobro.Ovo je veliki trenutak za Kielce. Bogdan Venta je bio ovdje jedno šest godina i velika je osoba u poljskom rukometu. U Kielceu je napravio puno dobrih stvari. Ali i Talant Dušebajev je veliko ime u svjetskim razmjerima i kao igrač i kao trener. Naravno da ima promjena, odigrali smo nekoliko utakmica, imao je jasne ideje što želi, rekao je Čupić.

– Imao sam problema s formom proteklih mjeseci. Igrao sam najgori rukomet u životu. To je život, nekad si na vrhu, nekad si dolje. Taj period je bio čudan za mene, nisam prije znao kako izgleda kada Ivan Čupić igra loše. Znao sam igrati prosječno, ali nikada loše. Ne možete uvijek igrati dobro, ali problemi dođu i prođu, rekao je Čupić.

– Puno puta Hrvatska je igrala u polufinalu. Imam tri brončane i dvije srebrne medalje, nemam zlato. Još uvijek sam gladan jer nisam osvojio ništa. Ne mogu reći da više neću igrati jer sam umoran i jer sam sve postigao. Imam još puno motiva. Ne možete objasniti koliko nam reprezentacija znači. Kada dođete na utakmicu, nikakav klub, samo reprezentacija. Mala smo zemlja i moramo se držati zajedno. Pokazujemo prijateljima i obitelji da dajemo maksimum kada predstavljamo Hrvatsku. Za nas je to najvažnije. Znam da me u Kielceu plaćaju, ali Hrvatska je Hrvatska i ne možete usporediti nastup za klub i reprezenzaciju. To je nešto posebno. To je mišljenje svih igrača koji za igraju za reprezentaciju, rekao je Čupić osvrnuvši se na Europsko prvenstvo u Danskoj.

Bio je to vjerojatno jedan od najtežih trenutaka za Čupića koji je propustio priliku slomiti Dance u polufinalu EP-a  na otvaranju drugog poluvremena.

– Imamo i mi uspona i padova. U Danskoj smo izgubili glave na deset minuta i tu smo poraženi. Ja sam prvi koji je griješio, promašio sam nekoliko izglednih prilika, mogli smo otići na golova prednosti. Kada opet pogledate utakmicu vidite da smo trebali pobijediti. Nisam bio u formi, rekao je Čupić koji se podsjetio kako je u Crikvenici ostao bez dijela prsta.

– Imali smo utakmicu protiv Poljske. Nakon toga smo išli u hotel. Poskliznuo sam se, uhvatio sam se za ogradu i jednostavno sam ostao bez dijela prsta. Nismo odmah shvatili što se dogodilo, tek nakon nekih deset minuta. U bolnici su mi pomogli, ali nismo pronašli dio prsta. Cijela ekipa je tražila prst. Rekao sam sam sebi: Zakrpat ćemo to i idem u Peking na Olimpijske igre. Naravno da na kraju nisam otišao. Liječnici su rekli da oporavak traje dva mjeseca. Moja obitelj mi je puno pomogla, rekao je Čupić koji je nekoliko mjeseci prije nezgode potpisao za Velenje.

– Potpisao sam za novi klub, a pojavio sam se bez prsta.  Nakon dva mjeseca odigrao sam prvu utakmicu, u 20 minuta zabio sam devet golova. Bio sam tako sretan. Čuo sam priče da Čupić nikad neće biti isti, da ne mogu igrati rukomet. Htio sam svima, koji nisu vjerovali u mene, dokazati da mogu. Prije utakmice sam rekao: Bože samo da ova utakmica bude u redu! Nakon toga sam jedno vrijeme bio hit, sada sam opet Ivan Čupić, ustvrdio je hrvatski rukometaš koji je progovorio i o mentalietu igre balkanskih reprezentacija, ali i o činjenici da je nizak.

– Nitko mi nikad nije govorio da sam prenizak. Odgojen sam u Metkoviću gdje je rukomet sport broj jedan. Imao sam dobre trenere i u mojim počecima, uvijek su svi vidjeli neki talent u meni, dobra lijeva ruka, brzina.. Svi su govorili da ću biti dobar igrač. Nisam tada znao što misle. Svidio mi se sport i nije mi teško igrati protiv igrača od dva metra.  Kada govorim o Balkanu govorim o mentalitetu. Šveđani imaju sjajnu tehniku. Nas uče da moraš igrati i glavom i srcem, ustvrdio je Čupić koji je dao i zanimljiv savjet svima kako postići gol.

– Nemojte gađati  gol, pokušajte promašiti vratra. Morate malo pričekati vratara. Kada je dobar skok, golman će uvijek nešto napraviti i onda ga morate promašiti. Uvijek tražim nekakvu motivaciju u malim utakmicama. Prije velikih utakmica nisam nervozan. Ne volim se jedino zagrijavati pola sata prije nego što počne utakmica. Najradije bi odmah izašao,  zaključio je Ivan Čupić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.