HR LEGENDE

Ivano Balić – najbolji rukometaš svijeta svih vremena

Ivano Balić – najbolji rukometaš svijeta svih vremena

Olimpijski i svjetski prvak dobio je i nadimke „rukometni Mozart“ i „rukometni Jordan“ ...

Ivano Balić/Getty Images

 Ivano Balić rođen je u Splitu 1. travnja 1979. godine. Najpoznatiji je hrvatski rukometaš, olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Podrijetlom je iz Dugopolja (Split). Rukomet je volio od malih nogu i zapravo odrastao u dvorani. Godine 2010. je proglašen najboljim rukometašem svih vremena po izboru IHF-a.

Proglašen je najboljim igračem svijeta 2003. i 2006. godine, najboljim hrvatskim sportašem 2007. te najboljim rukometašem Hrvatske (2004, 2006, 2007. i 2008.) godine. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2004. godine, kao pojedinac, ali i član hrvatske rukometne reprezentacije.

Godine 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu dobio je svoju metro-postaju, a imao je i čast biti među 361 velikanom olimpijskog sporta. Balić je tako dobio postaju u sjeveroistočnom dijelu Londona na “rukometnoj ruti” u kojoj su još Magnus Wislander, Andrej Lavrov i Camilla Andersen. Prozvan je i “rukometnim Jordanom”, “rukometnim Mozartom” i “rukometnim Ronaldinhom“.

Posebnu čast dobio je postavljanjem za nositelja hrvatske zastave na svečanom mimohodu otvorenja Olimpijskih igara 2008. u Pekingu te je na taj način i neizravno proglašen jednim od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. Prema anketi službene stranice Internacionalne rukometne federacije odnio je naslov najboljeg rukometaša svih vremena ispred Nikole Karabatića i Talanta Dujšebajeva.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.