Ivica Tucak za portal HR: Nismo briljirali, ali nismo zaslužili da nas se stavlja na stup srama

Ivica Tucak za portal HR: Nismo briljirali, ali nismo zaslužili da nas se stavlja na stup srama

Žaloste me komentari da smo igrali staromodno i usporeno. Igrali smo točno onako kako smo trebali igrati s obzirom na igrački kadar, kaže Tucak

Foto: HVS

Hrvatska vaterpolo reprezentacija vratila se s Europskog prvenstva u Mađarskoj s osvojenim petim mjestom i direktnim plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Kobnom se, kao u mnogim slučajevima, pokazala četvrtfinalna utakmica. Ovoga puta je uspješnija bila Italija koja je na kraju osvojila broncu. Okus je pomalo gorak kada se uzme u obzir da je naslov pripao Srbiji s kojom je Hrvatska remizirala u skupini, te je propustila priliku pobijediti u završnici.

Pomlađeni na FINA kup
Hrvatsku vaterpolo reprezentaciju uskoro očekuje nastup na FINA kupu.
– Vodit ćemo pomlađenu reprezentaciju. Moramo uvažiti razloge nekih igrača, tu je zamor materijala. Mora se znati da neki igrači već nekoliko godina svako ljeto u reprezentaciji. Europsko prvenstvo bilo je glavno natjecanje, plasirali smo se na SP i ne vidim potrebe da ih dodatno opterećujemo.

Nakon što su se slegnuli dojmovi kako gledate na peto mjesto, uspjeh ili neuspjeh?

– Dojmovi su isti kao što su bili po završetku Europskog prvenstva. Nismo uspjeli ostvariti ono što smo svi željeli, igrači, stručni stožer i rukovodstvo HVS-a. To je naravno bila želja da se uključimo u borbu za medalje. Puno smo truda uložili i peto mjesto ne smatram razočaravajućim i to ne treba doživljavati kao podbačaj.

Javnost je navikla na medalje…

– U dijelu javnosti se stvorila slika kao da se radi o podbačaju iako tvrdim da smo odigrali korektno prvenstvo. Nismo briljirali, ali nismo zaslužili da nas se stavlja na stup srama. Analizirajući sve mislim da smo dobro odigrali. Danas kada se sve sagleda, jedna Srbija je izgubila od Mađarske u skupini, teško pobijedila Španjolsku i remizirala protiv nas. U polufinalu su gubili od Crne Gore četiri razlike, sada su europski prvaci..

Četvrtfinale je uvijek ključna utakmica, ostao je dojam da smo propustili Italiju?

– Nismo uspjeli pobijediti, imali smo svoje prilike koje nismo iskoristili. Ponekad za pobijediti Italiju treba biti bolji tri do četiri gola, a mi to ovoga puta nismo bili. To je jedna utakmica koja vas vodi ili gore ili dolje, odvela nas je gdje nismo htjeli.

Igra Hrvatske?

– Žaloste me komentari da smo igrali staromodno i usporeno. Igrali smo točno onako kako smo trebali igrati s obzirom na igrački kadar. Nikada neću dozovoliti da Hrvatska igra bez glave i repa. Izuzev utakmice protiv Francuske u obrani smo bili dobri, protiv jakih reprezentacija smo primali sedam do osam golova. Treba reći da naši bekovi nisu bili zaštićeni, u nekoliko utakmica svi bekovi su zaradili tri isključenja.

Igrač više?

– U napadu nismo igrali kako Hrvatska mora igrati. Napad s igračem više nije bio na visokom postotku, mnogo je razloga za to. U vanjskoj liniji više nemamo pucače kao što smo nekad imali. Imajući to u vidu odigrali smo korektno. Ostaje činjenica da moramo popraviti neke stvari, kompletirati momčad, iako ne želim tražiti opravdanje u ozljedama. Protiv Grčke smo završili na najbolji mogući način. Ponavljam, ne mogu reći da je bilo uspješno jer nismo ostvarili ono što smo htjeli. Mi smo “krvarili” na pripremama u bazenu, nitko nije htio medalju više od nas, zaključio je Ivica Tucak

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.