Div sa Šalate pridružio se "odabranoj ekipi" najstarijih osvajača Toura

Ivo Karlović bez izgubljenog servisa do šeste titule u karijeri!

Ivo Karlović bez izgubljenog servisa do šeste titule u karijeri!

Ivo Karlović bez izgubljenog servisa osvojio je ATP turnir u američkom Delray Beachu...

Ivo Karlović/Getty Images

Hrvatskog tenisača Ivu Karlovića službena je stranica krovne svjetske teniske organizacije, poslije polufinalnog trijumfa nad Adrianom Mannarinom, predstavila kao – ‘Nevjerojatni Ivo’. Pamtit će se Karlovića i ovaj njegov podvig, jer titulu najstarijeg pobjednika nekog ATP turnira do sada je, od 1989. godine, držao Jimmy Connors.

Div sa Šalate doista je čitav ATP turnir u Delray Beachu odradio – nevjerojatno. Na zavidnoj je razini bio od prvog do posljednjeg meča, a impresivne su i njegove statističke brojke. Ukupno je u teren, naime, ubacio 91 as, što je novi turnirski rekord (prosječno 18 po susretu), a spasio je svih 19 break lopti s kojima su ga suočili ovoga puta ipak nedorasli suparnici.

Zanimljivo je prisjetiti se nedavne Karlovićeve izjave vezane upravo uza teret godina koji ga “pritišće” u ogledavanju snaga s nerijetko i dvostruko mlađim protivnicima. “Imam već sto godina i svaka je pobjeda za mene ogroman bonus. Sretan sam što još uvijek igram i nastojim uživati u svakom trenutku.”

Šest godina Karlović nije držao bolju poziciju na svjetskoj rang-listi – trenutačnim 23. mjestom mogao se pohvaliti još u travnju 2009, kad je na leđima nosio tek napunjenih trideset godina. Šest dana prije nego što će puhnuti u 36 svjećica na slavljeničkoj torti Karlo je teniskom svijetu servirao još jedan as, potvrdivši kako u godinama definitivno nije sve, a da i ne spominjemo onu izlizanu karakteristiku velikana – “kao staro vino…”

U finalu Delray Beacha, na kojem se promovirao u njegova najstarijeg pobjednika, za tek nešto više od sat vremena igre, s terena je pomeo domaćeg predstavnika Donalda Younga s dvaput po 6:3 te je na tronu američkoga turnira naslijedio prošlogodišnjeg slavodobitnika – Marina Čilića.

Pobrinuo se Ivo da sve bude u znaku broja šest, pa je tako po šesti put u karijeri podigao pobjednički pehar, a polovicu je od tih naslova zaslužio upravo na tvrdoj podlozi (Stockholm 2007, Bogota 2013, Delray Beach 2015).Neuništivi Div sa Šalate probio se i u deset najstarijih osvajača ATP titula u povijesti Toura, preskočivši primjerice Fabricea Santoroa (35 godina i sedam mjeseci) te pažnju usmjerivši ka legendama na samome vrhu – Kenu Rosewallu, Jimmyju Connorsu, Royu Emersonu i vjerojatno ipak nedostižnom Panchi Gonzalezu, koji je daleke 1971. godine u Los Angelesu slavio sa 43 godine i četiri mjeseca.


ATP Delray Beach, finale:
Ivo Karlović (Hrvatska, 4) – Donald Young (SAD) 6:3, 6:3

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.