Izgradnja mišićne mase: Pogreške i savjeti

Izgradnja mišićne mase: Pogreške i savjeti

Kako na siguran i kvalitetan način povećati mišićnu masu bez da se čovjek udeblja...

Izvor: Instagram/ @lil_asskicker1

Osim popularnih dijeta za mršavljenje, želim napomenuti kako sve češće susrećem ljude željne dijeta za dobivanje kilograma. Nažalost, većina njih koristi se krivim metodama za postizanje cilja, vodeći se pogrešnim savjetima i nedostatkom informacija. Takvi ljudi ne razlikuju kvalitetnu prehranu od nekvalitetne, ne znaju kako koncipirati treninge i nisu dovoljno informirani.

Odmah na početku želim napomenuti da se radi o izrazito sporom procesu, po meni čak i zahtjevnijem od skidanja kilograma. Potrebno je mnogo strpljenja ukoliko želite postići kilograme u obliku mišićne mase, a ne masnih naslaga.

Izvor: Instagram/ @lil_asskicker1

Prvo i osnovno je prehrana. Često puta čujem izjave poput : „To barem nije teško…ako se želiš udebljati jedi bureke, pommes frites i tonu čokolade.“ Takvim izborom hrane nećete postići ništa osim naštetiti zdravlju i dodatno narušiti izgled. Baza pravilne prehrane je naučiti kombinirati bjelančevine, ugljikohidrate i kvalitetne masti na način da ne uništite namirnicu utapajući je u litri ulja, dodavanjem nepotrebnih začina i pretjerivanjem s unosom soli. Pokušajte ju iskoristiti čim više u njenom izvornom obliku jer kao takva najviše pridonosi izgradnji mišića. U konačnici plan prehrane za masu je gotovo identičan onom za mršavljanje. Bitna razlika je u količini hrane koju je važno povećati kako biste postigli kalorijski suficit. Broj kalorija neka bude otprilike veći za 500-1.000 kcal po danu od dosadašnjeg dnevnog unosa.

Bez straha možete koristiti i osnovne suplemente ukoliko smatrate da ne možete unjeti dovoljno nutrijenata dnevno. Međutim, zapamtite da isti nisu zamjena obrocima, već samo dodatak prehrani.

Najveća greška koju činite na treninzima je da provodite previše vremena u teretani, te organizirate dolazak i do 6 puta tjedno. Trenirate najveće mišićne skupine čime izazivate veliko trošenje kalorija koje najčešće niste u mogćnosti nadaknaditi kalorijama iz hrane. Također, veći dio treninga provedete na cardio spravama ili se fokusirate na izolacijske vježbe koje u ovom slučaju neće biti od velikog značaja. Skratite trajanje treninga na 60 do 90 minuta i trenirajte po 3 do 4 puta tjedno. Dopustite tijelu da se odmori i obnavlja. Imat ćete puno više koristi ne budete li previše forsirali. Usredotočite se na osnovne vježbe kojima ćete aktivirati veći broj mišića istovremeno (čučanj, bench, mrtvo dizanje, zgibovi…).

Izvor: Instagram/ @lil_asskicker1

Ukoliko ste odradili odličan trening, počastite se 1 do 2 puta tjedno junk hranom što vam možda pomogne u postizanju cilja. Poželjno je da broj na vagi tjedno pokazuje otprilike 0,5 kg više. To je jedan od pokazatelja da ste dobili kvalitetnu mišićnu masu.

Informirajte se dodatno od stručnih osoba. Zacrtajte si jasan cilj, budite psihički jaki i spremni. Vjerujem da rezultati neće izostati.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.