Izvještaj MTB utrke: “Izgubljena Ovca” – ‘biciklisti opet nisu pronašli ovcu’

Izvještaj MTB utrke: “Izgubljena Ovca” – ‘biciklisti opet nisu pronašli ovcu’

Matej Damijanić – Damijanić Photography

Toplo i sunčano vrijeme obilježilo je još jedno izdanje MTB utrke “Izgubljena Ovca” u blizini Grožnjana, koje se i ove godine produžilo na dvodnevnu manifestaciju sa dvije utrke na različitim stazama.

Prvi dan je bila na rasporedu utrka koja se boduje za međunarodni kalendar UCI-a, dok je u nedjelju bila na rasporedu utrka koja se boduje za Hrvatski kup u MTB-u. Oko tristo natjecatelja je tako tjeralo svoje ljubimce na jednoj od najzanimljivijih staza sezone koje su pripremljene prema pravilima, ali imajući u vidu i gledatelja te da se njima omogući najbolje moguće praćenje utrke na nekoliko zanimljivih dijelova gdje su se pojedini dijelovi praktički dodirivali. Utrke su bile podijeljene u raznim kategorijama prema dobnim granicama koje su imale za sebe posebne staze u trima različitim dužinama, sve tehnički dobro postavljene sa kratkim usponima i spustovima te konstantnim promjenama smjerova.

Sudionici koji su stigli iz raznih europskih država bili su oduševljeni prirodom i lokacijom održavanja utrke te ljepotom obližnjeg Grožnjana. Od samih početaka najzanimljivije utrke su publici utrke mlađih kategorija u kojima nastupa sve veći broj djece na stazi koja se odvija oko same zone starta kako bi cijelo vrijeme bili ispod budnog oka roditelja i navijača. Malo stariji imali su na raspolaganju stazu srednje dužine sa nekoliko tehničkih zahtjevnijih elemenata u skladu s njihovim godinama, dok su najstariji svoje sposobnosti iskušali na velikoj stazi dužine oko četiri kilometara najvećim dijelom koja je prolazila borovom šumom na obroncima brda uz samu Parenzanu.

Start najjače ‘Elite utrke’ dočekao je u prvom redu sudionika olimpijskih igara Lucu Braidota koji je iste završio na sedmom mjestu te njegovog brata Danilea Braidota koji nosi dres talijanskog prvaka. Nažalost, Daniele je doživio pad na samom startu utrke i morao odustati od natjecanja sa ozljedom ruke. Borba u toj kategoriji vodila se do zadnjeg kruga utrke kada je mladi Nadir Colledani (Bettin Bike) potegnuo i ostavio iza sebe iskusnog Mirka Tabbachia koji je veliki dio utrke bio sam na čelu. Filip Turk je bio najbolji Hrvat na 11. mjestu. Pobjeda u ženskoj Elite kategoriji je isto tako završila u Italiji u rukama Gaspardino Giulie (Piemonte FCI).

Nedeljna utrka na startu je dočekala nešto manji broj sudionika koji su međutim dali sve od sebe na kratkoj i eksplozivnoj stazi koje se u nekim dijelovima vozila na subotnjoj stazi u obrnutom smjeru. Mladi Talijan Nadir Colledani bio je pobjednik i nedjeljne Elite kategorije u muškoj konkurenciji, kao i Ema Filipović (BGK Tuškanac) u ženskoj.

Još jedan “Ovca weekend” je uspješno priveden kraju sa velikom promocijom biciklizma kao sporta, ali i Istre kao biciklističke destinacije koja nudi izvrsne staze i uvjete za pripremu najboljih sportaša.

Matej Damijanić – Damijanić Photography

Matej Damijanić – Damijanić Photography

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.