Jakov Mlinarević, nada hrvatskog samba: Tjedno moram pretrčati 50 kilometara radi dobre kondicije

Jakov Mlinarević, nada hrvatskog samba: Tjedno moram pretrčati 50 kilometara radi dobre kondicije

Nije mi teško i četiri puta tjedno dolaziti iz Osijeka na trening u Belišće, jer, rezultati stručnog rada su očiti. I moj mlađi brat Matej, također je uspješan sambist, kaže Jakov

Jakov Mlinarević i Christian Uskoković

Na nedavno održanom državnom Sambo prvenstvu u Belišću, pozornost publike na sebe je skrenuo mladi Osječanin Jakov Mlinarević. Jedini je u konkurenciji juniora i seniora osvojio zlatne medalje, a tog je dana ukupno imao šest borbi i sve ih je riješio u svoju korist. Izvrsna pripremljenost i nesporan talent izdvajaju ovog mladića, učenika II razreda privatne gimnazije Gaudeamus u Osijeku od svih njegovih konkurenata.

– Judo sam upoznao i počeo trenirati s osam godina, a eto, već godinu dana treniram Sambo u belišćanskom klubu, jer su ovdje najbolji treneri i najbolji uvjeti za rad, kaže nam Jakov. Nije mi teško i četiri puta tjedno dolaziti iz Osijeka na trening u Belišće, jer, rezultati stručnog rada su očiti. I moj mlađi brat Matej, također je uspješan sambist.

Jakov je i odličan učenik i školuje se uz stipendiju Gimnazije, što je povlastica samo najboljih. Zadovoljan je odabirom, a u njegovom ima još uspješnih sportaša, atletičara, tenisača i košarkaša, ali je on jedini u borilačkom sportu.

– Lako sam pomirio bavljenje sportom i učenje. To je samo pitanje dobrog planiranja. Vrhunski rezultati zahtijevaju kvalitetan odnos prema obvezama. Tjedno moram pretrčati 50 kilometara radi dobre kondicije, zatim tri puta tjedno odlazim u teretanu, a još imam i četiri treninga tehnike i taktike u Belišću. Uz sve to stignem zadovoljiti sve zahtjeve u gimnaziji, pojašnjava Jakov koji ima jasan cilj. Naime, želi postati arheolog i to nakon studija na Oxfordu.

Njegov trener Christian Uskoković kaže:

– Jakov je savršen spoj fizičkih predispozicija, marljivosti i talenta. Već sad postiže izvrsne rezultate, a nedavno je sudjelovao i na Europskom seniorskom kup natjecanju u Novom Sadu gdje je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio brončanu medalju. Strelovito napreduje i na nedavno održanom državnom prvenstvu je osvojio dvije zlatne medalje u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Uporan je, marljiv i jednostavno upija znanje i vještinu od nas iskusnijih, kaže Uskoković. Uvjeren sam da će biti spreman za nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u travnju u Novom Sadu, a zatim i na Europskom seniorskom prvenstvu u Zagrebu u svibnju, dodaje.

Ovaj šesnaestogodišnjak je pun samopouzdanja, o obvezama i planovima govori s uvjerenjem da će biti i ostvareni, a njegovi dosadašnji uspjesi u školovanju i u sportu dovoljno su jamstvo da će tako i biti.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.