Janica Kostelić: Nema puno obitelji koje se mogu pohvaliti s deset olimpijskih medalja

Janica Kostelić: Nema puno obitelji koje se mogu pohvaliti s deset olimpijskih medalja

- Svi su u Hrvatskoj očekivali zlato i uvijek ostane jedan, ali... No, kod nas toga nema, objašnjava Janica

Ivica i Janica Kostelić/Getty Images

Obitelj Kostelić ponovo je jedna od najvećih priča Zimskih olimpijskih igara. Od 11 medalja koliko su hrvatski sportaši osvojili na zimskim olimpijskim borilištima, deset ih je u vlasništvu Janice i Ivice Kostelić. Nakon što je zaključila nevjerojatnu karijeru, Janica gotovo ne propušta velike ispite svojega brata. Tako je bilo i u Sočiju, sestrini savjeti Ivici itekako pomažu.

– Gledala sam njegov nastup u cilju. Bila sam nervozna. Možda manje od tate i Ivice. No, i ja sam bila nervozna budući da mogu shvatiti te emocije jako dobro, objasnila je Janica, koja je s četiri olimpijska zlata i dva srebra ujedno i najuspješnija alpska skijašica na olimpijskim igrama.

Ivica u svojoj vitrini ima četiri srebrna odličja. Takav učinak imaju jedino Talijani Manuela i Giorgio Di Centa. Obje obitelji imaju po četiri zlata, razlika je što Kostelići imaju šest srebrnih medalja, a talijanski nordijci tri srebra i tri bronce.

– Da, deseta olimpijska medalja. Mislim da nema puno obitelji koje se mogu s time pohvaliti. Velika je to stvar. Mislim da je spust je bio ključ, budući da Ivičina forma u slalomu ove sezone nije na željenoj razini. Tako da je bilo važno da spust dobro odvozi s obzirom na slalomsku formu. Znali smo da neće imati toliko šanse u slalomu.

Nakon vjerojatno najbolje odvoženog spusta u karijeri Ivica si je otvorio put do medalje. Mnogi su pomislili kako je zlato na dohvat ruke…

– Ljudi će opet možda biti malo razočarani. Svi su u Hrvatskoj očekivali zlato i uvijek ostane jedan, ali… No, kod nas toga nema.

Dojam je da je Ivica prvio dio slaloma odskijao malo pod “ručnom kočnicom”.

– Bio je jako nervozan u svakom slučaju. I sam je od sebe imao visoka očekivanja. Jako je želio tu medalju. Osvojiti srebro zaredom na trima zimskim olimpijskim igrama je zaista nevjerojatan rezultat, zaključila je Janica.

SVA  ODLIČJA OBITELJI KOSTELIĆ

ZLATO
Janica Kostelić (slalom) Salt Lake City (2002.)
Janica Kostelić (veleslalom) Salt Lake City (2002.)
Janica Kostelić (kombinacija) Salt Lake City (2002.)
Janica Kostelić (kombinacija) Torino (2006.)

SREBRO
Janica Kostelić (super-G) Salt Lake City (2002.)
Janica Kostelić (kombinacija) Torino (2006.)
Ivica Kostelić (kombinacija) Torino (2006.)
Ivica Kostelić (superkombinacija) Vancouver (2010.)
Ivica Kostelić (slalom) Vancouver (2010.)
Ivica Kostelić (superkombinacija) Soči (2014.)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.