Janica Kostelić – “Snježna kraljica”

Janica Kostelić – “Snježna kraljica”

Janica Kostelić jedna je najuspješnijih alpskih skijašica u povijesti. 6 olimpijskih medalja, 5 zlata sa svjetskih prvenstava, 30 pobjeda u Svjetskom kupu.

Janica Kostelić

Svega par dana nas razdvaja od još jedne Sljemenske utrke Svjetskog kupa u skijanju koja je nastala kao svojevrsna „posveta“ našim skijaškim legendama, Ivici i Janici Kostelić. Ovim putem se prisjećamo svih uspjeha naše „Snježne kraljice“, Janice Kostelić.

Janica Kostelić rođena je 5. siječnja 1982. godine u Zagrebu i najuspješnija je alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Na skije je prvi puta stala s tri godine, dok je trenirati počela s otprilike devet godina u SK Zagreb.

U dječjim natjecanjima je osvojila sve što se moglo osvojiti, a najimpresivnija sezone je bila posljednja (1996/1997) kada je sve 22 utrke u kojima je startala, na kraju završila kao pobjednica. Logičan slijed je bio početak profesionalne skijaške karijere u kojoj je bilo uspona, padova i ozljeda, no njezina ustrajnost i talent doveli su ju na vrh skijaške elite.

Janica se natjecala u svim skijaškim disciplinama, slalomu, veleslalomu, spust, superveleslalomu i kombinaciji. Svoju prvu pobjedu u FIS utrkama je osvojila već u svojoj devetoj utrci. Bila je to superveleslalomska utrka u Austrijskom Gerlitzenu gdje je startala kao 83., a završila na najvišoj stepenici postolja.

Te iste sezone (1997/1998) na rasporedu su bile i Zimske olimpijske igre u Naganu gdje je Janica sa 16 godina bila najmlađa alpska skijašica. U Hrvatsku se vratila s osvojenim 8. mjestom u kombinaciji, što je ujedno bilo i najveće dostignuće hrvatskih skijaša na zimskim olimpijskim igrama. Do kraja sezone pet puta je bila prva, sedam puta druga i pet puta treća.

Za iduću sezonu očekivanja su bila već nešto veća i Janica je u sezonu krenula izvrsno, no sav medijskih pritisak, utrke Svjetskog kupa i iznenadni gubitak težine bili su previše za tada sedamnaestogodišnju hrvatsku senzaciju što je rezultiralo padom skijaške forme.

Za vrijeme pauze od utrka, Janica je vrijedno trenirala i u sezonu 1999/2000 vratila se bolja nego ikada. 5.12.1999 osvojila je svoju prvu slalomsku utrku Svjetskog kupa, a samo nekoliko dana kasnije pobijedila je u još jednoj slalomskoj utrci, ovaj puta u talijanskom Sestrier-u. No, kao što smo spomenuli već na početku, njezinu karijeru su pratile i ozljede, pa je serija njezinih pobjeda bila prekinuta padom na treningu spusta u švicarskom ST. Morlitz-u zbog kojeg su joj pukla četiri ligamenta desnog koljena i za Janicu je sezona bila završena.

Janičin povratak na bijele staze uslijedio je već u sezoni 2000/2001 kada je nanizala i sedam pobjeda, a u neizvjesnom završetku sezone borila se s Renate Gotschl za 1. mjesto Svjetskog kupa, što joj je i uspjelo te je postala jedna od najmlađih pobjednica. Osvojila je veliku globus za ukupnu pobjedu te mali globus za slalom i kombinaciju. No na žalost, ni ovaj puta našu kraljicu nisu zaobišle ozljede te je u šest mjeseci prošla tri operacije koljena.

janica-kostelic4

Uslijedile su zimske olimpijske igre u Salt Lake City-u 2002. godine gdje je Janica stigla pripremljena i motivirana, no zbog učestalih ozljeda, ne i kao favorit. Ali Janica je sve utkre odradila iznad svih očekivanja. Osvojila je čak tri zlatne medalje (slalom, veleslalom, kombinacija) i jedno srebro u superveleslalomu. Bili su to veličanstveni dani za Hrvatsku, hrvatski sport, obitelj Kostelić, a ponajviše za Janicu. Uslijed svih uspjeha, Janica je dobila i Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar“.

U sezonu 2002/2003 Kostelić je ušla nakon još jedne operacije, ovaj puta slijepog crijeva, no niti to ju nije zaustavilo. U toj sezoni se čak 11 puta penjala na pobjednička postolja – imala je 5 pobjeda u Svjetskom kupu, 5 puta je bila druga i jednom treća, što je rezultiralo osvajanjem velikog kristalnog globusa te malog kristalnog globusa u slalomu. Osvojila je i 2 zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u St. Morlitz-u (slalom i kombinacija).

Sezonu 2003/2004 je Janica propustila zbog ozljede. Na snijeg se vratila u sezonu 2004/2005 i u Svjetskom kupu ostvarila jednu pobjedu u slalomu i jednu u kombinaciji. 2005. godine održalo se i Svjetsko prvenstvo u talijanskom Bormiju gdje je osvojila tri zlatne medalje, po jednu u slalomu, spustu i kombinaciji.

U sezoni 2005/2006 osvojila je veliki kristalni globus kao ukupna pobjednica Svjetskog kupa pobijedivši u svim skijaškim disciplinama. Te sezone je zapamćena i njezina druga vožnja na Sljemenskoj utrci kada je utrku završila bez jednog štapa i jedne rukavice i na kraju zasjela na 3. mjesto.

Početkom 2006. godine održane su zimske olimpijske igre u Torinu gdje je „Snježna kraljica“ odnijela pobjedu u kombinaciji i bila srebrna u superveleslalomu. Time je broj olimpijskih medalja povećala na šest i samim time postala najuspješnija svjetska skijašica u povijesti olimpijskih igara.

Sredinom travnja službeno je prekinula svoju profesionalnu skijašku karijeru. Uz šest osvojenih olimpijskih medalja i pet zlata sa svjetskih prvenstava, nanizala je još 30 pobjeda i 55 plasmana na pobjednički podij u Svjetskom kupu.
Nakon završetka karijere otvorila je kozmetički salon u Rijeci, Fei-Fei i ambasadorica je EPL Diamond Grupe. Donedavno je obnašala dužnost pomoćnice ministra Predraga Šustara športa u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa, dok je sredinom studenog ove godine imenovana prvom državnom tajnicom odbora za šport.

Janica je naša heroina, naša „Snježna kraljica“.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.