HR intervju: Janko Leskovac, ponajbolji mladi hrvatski mačevalac

HR intervju: Janko Leskovac, ponajbolji mladi hrvatski mačevalac

„Najbitnije mi je imati dobru ekipu na natjecanjima“

Odlični rezultati, velika natjecanja, brojne osvojene medalje i prije svega veliki sportski duh mladih sportaša pokazuju nam da je Hrvatska bogata mladim nadama  koje će u budućnosti uveseljavati svojom igrom i uspjesima.

Na portalu Hrvatske reprezentacije započeli smo priču o mačevanju gdje smo vam predstavili mladu Dorju Blažić koja svojim talentom i uspjesima zasigurno ima mjesto u budućnosti hrvatskog mačevanja.

Danas Vam donosimo priču o ponajboljem mladom mačevaocu Janku Leskovac koji iza sebe ima oko 180 nastupa na natjecanjima i osamdesetak pobjeda., uz brojna druga i treća mjesta, a tek mu je trinaest godina. Brojne medalje i velika postignuća svakako valja istaknuti: državni prvak u pojedinačnoj i ekipnim konkurencijama, osvojena treća mjesta u floretu i peta mjesta u maču na Challenge Wratislavia 2014. i Challenge Wratislavia 2016., te osvojeno treće mjesto u floretu na Prvenstvu Mediterana 2017.

(Photo: Nino Leskovac)

U nastavku pročitajte što nam je Janko rekao o sebi, svojim počecima, treninzima, trenerima i naravno najdražim pobjedama.

Ja sam Janko Leskovac, imam 13 godina i idem u osmi razred. Mačevanje sam krenuo trenirati s pet godina. Prvi klub u kojem sam započeo trenirati  bio je “MK Rapir“, a sada treniram u Zagrebačkoj školi mačevanja. Prvi trener mi je bio Cosmina iz Rumunjske s kojim sa započeo treniranje mačem. Nakon njega preuzeo me je i moj današnji trener Sanjin s kojim treniram Floret i koji je zaslužan za moje dobre rezultate. Uz moje trenere nalazi se i tata koji me prati na svim turnirima i on mi je velika moralna podrška. Za mačevanje sam se odlučio ponajprije radi toga što sam kao mali gledao Ninđe kornjače što mi se jako svidjelo. Nastupam u sve tri discipline, što uključuje mač, floret i sablju, ali mi je ipak Floret najdraža.”

NA KOLIKO NATJECANJA SI DO SADA NASTUPIO?
Mislim da sam nastupio na oko 180 natjecanja, dok sam pobijedio na 80.

– KOLIKO DUGO TRAJU PRIPREME ZA NEKO NATJECANJE?
Nema prevelikih priprema, idem redovito na treninge i držim se u formi.

-SJEĆAŠ LI SE SVOJE PRVE POBJEDE?
Da, sjećam se. To je bilo u Zagrebu na 15. kupu VMD-a prije pet godina. To mi je prva pobjeda i od tada sam počeo pobjeđivati.

– TVOJA NAJDRAŽA POBJEDA JE ?
-Moja najdraža pobjeda je u Poljskoj 2014. i 2016. godine, gdje sam bio treći u floretu i peti u maču. U disciplini u floretu bilo je 220 natjecatelja, a u maču 190. Taj rezultat mi je jako drag.

– GDJE JE SLJEDEĆE NATJECANJE U MAČEVANJU?
Prvo natjecanje nakon priprema sljedeće godine je u Budimpešti i mislim da će to biti kadetski ECC turnir.

Janko svojim izvrsnim rezultatima žari i pali mačevalačkom scenom a vjerujemo da će odlične rezultate postizati i u budućnosti kako u Hrvatskoj tako i u Inozemstvu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.