Jasmin Repeša: Možemo i moramo bolje ako želimo dostići ciljeve koje smo si zadali

Jasmin Repeša: Možemo i moramo bolje ako želimo dostići ciljeve koje smo si zadali

- Jako je bitno da smo dobili utakmicu, da smo otvorili turnir pobjedom, objasnio je izbornik

Jasmin Repeša/Foto Saša Trifunovski

Hrvatska je u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Sevilli bila bolja od Filipina 81:78. Iako je pobjeda tu, bila je to sve samo ne jednostavna utakmica.

– Ono što je najvažnije – dobili smo utakmicu. Sjećamo se puno utakmica na europskim prvenstvima gdje prva nije otišla onako kako bi htjeli. Ne mogu dati apsolutno nikakvu zamjerku za pristup, želju i volju koju je imala ekipa, i to je ono najbitnije – da je ostala tim i kad je bilo teško i kad je bilo dobro. Međutim, šteta, moramo imati više iskustva. Morali smo, i mogli smo ‘ubiti’ utakmicu već u drugoj četvrtini na trinaest razlike za nas. Imali smo četiri otvorena šuta koja smo promašili. Nismo obranili ono što bi našim žargonom rekli ‘kad voda uđe u uši’ onda nastane malo nervoze, malo nesigurnosti odnosno puno toga što nije dobro, objasnio je izbornik Repeša.

Filipini su doveli utakmicu do produžetka, što nitko nije očekivao. Hrvatska je tako na samom otvaranju imala težak posao koji su unatoč poteškoćama odradili onako kako se od njih i tražilo.

– Bilo je važno da ostanemo mirni, da imamo malo bolju adaptaciju na individualne karakteristike jer to smo posebno pripremali znajući da su ti igrači skoro svi iza Blatcha nepoznati našim igračima, znajući da je taj Chan ‘pištoljeros’ koji sjajno šutira trice, ali ne samo on. Ono što je bilo strašno bitno je da ne dobivaju dubinu – a dobivali su ju. Izbacivali su nam lopte van, gubili smo dobru poziciju obrane, trpili smo u defanzivnom skoku – nije bilo dobro, dodao je izbornik.

Odlično smo otvorili utakmicu, u prvoj dionici naši su imali rezultat čak 17:4. Dovoljno govori rezultat prve četvrtine gdje je Hrvatska imala 23:9. U drugoj četvrtini Filipini se polako bude i kreću s poenima, do te mjere da na odmor odlazimo rezultatom 37:31. U nastavku utakmice Filipini su nam cijelo vrijeme uz rame. U zadnjoj četvrtini Blatche tricom izjednačava na 64:64. Filipini dolaze i do prvog vodstva nakon Šarićevog prekršaja (66:67). Regularni dio utakmice završio je rezultatom 71:71, nakon toga su uslijedili produžeci gdje je Hrvatska uzela bodove koje i zaslužuje.

– Jako je pozitivna stvar da smo se vratili iz -3 kad je bilo jako opasno, jako je bitno da smo dobili utakmicu, da smo otvorili turnir pobjedom – znajući da možemo i moramo bolje ako hoćemo dostići ciljeve koje smo si zadali, dodao je izbornik Repeša, koji se dotaknuo i sljedećeg protivnika – Argentine:

– Argentinu sigurno bolje poznajemo nego Filipine. Pravo da vam kažem, strah me na neki način da ne budemo imali problem sa Senegalom. Teško je u dva, tri dana upoznati protivnika. Osobno mislim da Argentina ima nekoliko iskusnih igrača koji su pripremne utakmice sigurno odigrali drugačije nego će natjecateljske. Imaju toliko međunarodnog iskustva… Druga stvar koja je jako bitna, to je reprezentacija koja ako se treba “potući” za pobjedu je najjača na svijetu. Uključujući Amerikance. Istina, nemaju dva jako bitna igrača Ginobilija i Delfina, ali su svejedno odlična ekipa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.