Je li došlo vrijeme da se ubrza svršetak NBA utakmica?

Je li došlo vrijeme da se ubrza svršetak NBA utakmica?

Gledanje kraja NBA utakmica često je pravo mučenje.

foto: https://play.google.com/

NBA – drugi najpopularniji američki sport nema problem s padom publike ili padom zarade već ima problem sporog završetka utakmice. Video pregledi spornih situacija u košarci za razliku od nekih drugih sportova su brzi i efikasni. Suci pogledaju je li igrač šutirao prije isteka vremena i to je uglavnom sve, ali video tehnologija nije ubrzala svršetak dugačkih zadnjih faza NBA utakmica.

Zadnju minutu utakmica često je bolno i teško za gledati. Visoko kvalitetne vještine i atleticizam krase početke utakmica, ali zato su svršeci kotrljajuća bijeda timeouta, namjernih prekršaja i slobodnih bacanja. Pravilo NBA-a o flagrantnim prekršajima zbunjujuće je jer podrazumijeva svaki nepotrebni i pretjerani kontakt počinjen protiv suparničkog igrača flagrantnim. No zato u svakoj utakmici gdje jedan tim zaostaje nekoliko koševa prije kraja može se vidjeti pregršt nepotrebnih i pretjeranih kontakata koji očito flagrantno nastoje zaustaviti vrijeme i dovesti protivnike ka slobodnim bacanjima. Ali zato se ne smatraju flagrantnima.

Timeouti zadržavaju i prekidaju igru još više. NBA momčadi u jednoj utakmici imaju pravo na šest timeouta od minute i na jedan timeout od 20 sekundi, ali su samo tri dostupna za četvrtu četvrtinu. Međutim, to znači da ukupno dvije ekipe mogu koristiti šest timeouta u zadnjoj četvrtini i često ih sve koriste. Četvrta četvrtina zato je rastrgana timeoutima i slobodnim bacanjima pa se kraj itekako oduži. Bilo bi dobro da vodstvo NBA lige razmisli o promjenama koje bi spriječile da se zadnje minute oduže na pola sata realnog vremena. No dok je ovaj sustav profitabilan teško će doći do promjene.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.