Jedrenje u 2015.: lov na Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Jedrenje u 2015.: lov na Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Pred hrvatskim jedriličarima je predolimpijska godina. Prve kvalifikacije za Olimpijske igre uspješno su odrađene, četiri norme su tu, petero sportaša u četiri discipline sigurno će predstavljati Hrvatsku u Riju 2016.

Nastavak kvalifikacija za OI 2016., predolimpijska regata, EP klase Finn u hrvatskim vodama, kontinentalna i svjetska prvenstva, sve to nosi 2015. jedriličarska godina. Dio hrvatske reprezentacije nastupa već ovoga mjeseca, u Rio de Janeiru i Miamiu.

Pred hrvatskim jedriličarima je predolimpijska godina. Prve kvalifikacije za Olimpijske igre uspješno su odrađene, četiri norme su tu, petero sportaša u četiri discipline sigurno će predstavljati Hrvatsku u Riju 2016. Sigurna mjesta u Riu Hrvatska ima u samcima Finnu, Laseru i Laser Radialu, te dvojcu 470. Te pozicije su rezervirali Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, te Šime Fantela i Igor Marenić.

Ova godina nosi prigodu za još tri norme, odnosno mogućnost da se još petero hrvatskih jedriličara kvalificira za naredne OI. Nakon što se prošle godine u Santanderu nismo plasirali na OI na dasci i u 49er-u nova prigoda je krajem 2015. Norme nose svjetska prvenstva, za daskaše u listopadu u Omanu, za 49er u studenom u Buenos Airesu. Normu love na dasci Luka Mratović i Mihovil Fantela, u 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać.

U Buenos Airesu premijerno će se na SP u ženskom dvojcu 49er FX predstaviti nova hrvatska posada. Sezona 2014. bila je posljednja zajednička za olimpijke iz Londona u ženskom 470 Eniu Ninčević i Romanu Župan. Nakon razlaza ove posade Enia nastavlja olimpijski ciklus s novom flokisticom, 22godišnjom Marinom Dujmović, u novoj disciplini, 49er-u FX. Marina je jedrila u samcu Laser Radialu, postizala lijepe rezultate u juniorskom uzrastu, s upisom studija odlučila je uzeti stanku od natjecanja, jedrenju se vraća ozbiljno nakon četiri godine. Baza nove posade je Zadar.

– Neće biti jednostavno, tek smo počele zajedno trenirati, u nečem posve novom i za mene, ali srećom tu su Pavle i Petar, koji će nas podučiti finesama ove klase. Muški i ženski 49er razlikuju se u veličini jedara i jarbola, naša je oprema naravno manja. Veliki izazov je pred nama. 49er FX nova je ženska disciplina ovog ciklusa, ostale posade su dakle krenule dvije godine prije nas, ali borit ćemo se, raditi, trenirati, želimo i mi u Rio! – komentirala je Ninčević.

Kolovoz ove godine nosi i predolimpijsku regatu u Rio de Janeiru. Ovo natjecanje nema veliku natjecateljsku važnost, međutim godinu dana prije olimpijske regate svi koji pretendiraju na medalje će biti u Riu, kako bi isprobali regatno polje, vidjeli kako će OI logistički funkcionirati. Hrvatska olimpijska reprezentacija nastupit će u punom sastavu.

Hrvatski akvatorij ponovo će ugostiti neke od najboljih jedriličara svijeta. Split i Jedriličarski klub Labud od 8. do 17. svibnja su domaćini Europskog prvenstva za klasu Finn. S užitkom ćemo gledati majstore na djelu i naravno navijati za CRO jedra predvođena Ivanom Kljakovićem Gašpićem.

Već ovoga mjeseca kreću prvi međunarodni izazovi. Laseraši Tonči Stipanović i Filip Jurišić za nekoliko dana startaju u Rio de Janeiru na Otvorenom prvenstvu Brazila, odakle sele u Miami na regatu Svjetskog kupa koja počinje 24. siječnja. U Miamiu nastupa i Kljaković Gašpić, koji je već u američkim vodama na pripremama, a malo hrvatsko izaslanstvo upotpunit će daskaš Luka Mratović.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.