Jelena Kovačević uoči Svjetskog prvenstva za HR: Znam da mogu pobijediti najjače konkurentice

Jelena Kovačević uoči Svjetskog prvenstva za HR: Znam da mogu pobijediti najjače konkurentice

- Baš sam na pripremama na Gran Canarima izvukla jednu bijelu majicu koju sam kupila 2003. godine na Europskom prvenstvu u Bremenu. Tamo sam osvojila prvu seniorsku medalju, kaže Jelena

Jelena Kovačević/Sandro Donda

Jelena Kovačević davne 2002. godine nastupila je na prvom Svjetskom prvenstvu u karijeri. Dvanaest godina kasnije opatijska karatistica ponovo će biti jedna od glavnih uzdanica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Bremenu.

– Baš sam na pripremama na Gran Canarima izvukla jednu bijelu majicu koju sam kupila 2003. godine na Europskom prvenstvu Bremenu. Tamo sam osvojila prvu seniorsku medalju na velikim natjecanjima u istoj dvorani u kojoj će se održati i ovo prvenstvo. Prošlo je 11 godina od tog trenutka, između se dogodilo toliko stvari, od nastupa preko medalja…, kaže Jelena Kovačević.

Očekivanja?

– Teško je nešto reći, osvojila sam zlato, srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu, ali 2008. sam ispala u prvom kolu. Isto tako sam osvajale medalje u Zlatnoj ligi ove sezone, ali sam i  ispala u 1. kolu u Istanbulu.  Može  se dogoditi svašta. Ono što znam jest da najjače konkurentice mogu pobijediti. Prijavljeno je oko 110 zemalja, uz neke velesile ima dosta zemalja koje su jake u pojedinim kategorijama. Recimo, u mojoj kategoriji je predstavnica Zelenortskih otoka, kaže Jelena koja posljednjih dana radi na održavanju težine.

– Uvijek je isto s kilogramima, nešto mi je lakše ovoga puta jer sam održavala težinu kroz nastupe u Zlatnoj ligi. Svi su na knap s kilogramima. Moja težina je 56, 57 kilograma i s njom odrađujem treninge. Ne želim se zadnji tjedan gaziti treninzima da bi pala na potrebnu težinu jer onda samo iscrpljena dođem na natjecanje.  Zadnji tjedan želim uhvatiti malo svježine, forma se ionako ne može previše podignuti, mogu samo zaraditi neku ozljedu, kaže Jelena.

– Kada je počela nastupati moja generacija, imali smo samo Envera Idrizija. Moja generacija je stvorila kulturu osvajanja medalja i tako se i nastavilo. Uvijek se pojavi netko novi tko iskoči. Budući da nisam provela puno vremena s reprezentacijom ove godine ne mogu reći do koga se može nešto očekivati. Što se mene tiče voljela bi maksimalno spremna dočekati EP u ožujku iduće godine jer će to ujedno biti kvalifikacije za prve Europske igre u Bakuu gdje će karate biti jedini sport koji nije olimpijski. Svi se naravno nadamo dobrom nastupu, ustvrdila je Jelena koja se naputovala ove godine.

Od nastupa u Zlatnoj ligi u sklopu koje je posjetila i Japan gdje je boravila u trening kampu, preko Azerbejdžana do završnih priprema na Gran Canarima.

– Uz sve vodim i klub No Kachi, tu je i postdiplomski studij u Rusiji. Sve traži svoje. Zato se i veselim SP-u, jedva čekam… Sada sam u fazi da uživam u karateu i svakom nastupu. Drago mi je da je Neven Martić, kolega koji sa mnom radi u klubu, izborio nastup i bit će dio muške ekipe.  Svi želimo dobar nastup, s prošlog Svjetskog prvenstva vratili smo se s mojom srebrnom medljaom i cure su osvojile ekipno srebro. Iako je bio veliki broj zemalja, mislim da je oko 10, 11 samo osvojilo odličja. Vjerujem da će se Hrvatska i ovoga puta naći u tom uskom krugu. Nećemo se razbacivati  brojkama i najavama, zaključila je Jelena Kovačević.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.