Jelena Kovačević za portal HR uoči EP-a u karateu: Ako rezultat izostane neću se previše brinuti

Jelena Kovačević za portal HR uoči EP-a u karateu: Ako rezultat izostane neću se previše brinuti

Ne mogu naravno biti maksimalno zadovoljna pripremama jer nisam stalno u treningu. To si trenutno s obzirom na obaveze ne mogu dozvoliti, kaže opatijska karatistica

Jelena Kovačević/Sandro Donda

Hrvatska karate reprezentacija otputovala je u Finsku, točnije Tampere gdje u četvrtak počinje Europsko prvenstvo u karateu. Put sjevera krenula je i Jelena Kovačević, članica riječkog No Kachija, jedna od najuspješnijih hrvatskih karatistica, koja je prošle godine propustila nastup na Europskom prvenstvu.

Doktorat u Moskvi
Jelena Kovačević uz posao, rad u klubu krenula je i s doktoratom na Sveučilištu u Moskvi.
– U pitanju su ekonomske teme, studij je odličan, trenutno sam u fazi učenja ruskog. Radi se jedan na jedan s profesorom. Kada sam u Hrvatskoj gotovo da mi je teže organizirati sve jer se dignem u šest ujutro i ne stajem do 23 navečer. U Moskvi se mogu organizirati, ustvrdila je Kovačević.

– Ništa se nije previše promijenilo u mom rasporedu u odnosu na prošlu godinu kada sam preskočila Europsko prvenstvo. Naviknula sam se na obaveze koje imam van sporta. Tu je naravno i klub u kojeg ulažem puno vremena, a svoje treninge onda odradim nakon cijelog dana. Ne mogu naravno biti maksimalno zadovoljna pripremama jer nisam stalno u treningu. To si trenutno s obzirom na obaveze ne mogu dozvoliti. Ako izostane rezultat neću se previše brinuti, rekla je Jelena Kovačević.

Unatoč nizu obveza koje ima, Jelena svojim iskustvom i kvalitetom uvijek spada u favorite za odličja.

– Kada tako pogledam teško mi je reći što očekivati jer ovaj ciklus nisam maksimalno odradila. Bila sam na turniru Zlatne lige u Parizu i sada na turniru u Čačku. Moj prioritet ove godine je Svjetsko prvenstvo u studenom. Sve je ovo skupa dobra priprema za to natjecanje.  Što se tiče mog nastupa ili ću to odraditi jako dobro ili neće biti ništa. Nema između, ja svoje protivnice poznajem, dobro se osjećam. Odlično sam odradila turnir u Čačku. Evo s 3:0 sam pobijedila curu protiv koje sam nastupila prije dvije godine u finalu Europskog prvenstva. S obzirom na moje iskustvo ne mogu reći da sam zadovoljna samo zato jer idem na Europsko prvenstvo. Ženska ekipa bi trebala ostvariti dobar rezultat. Za karatiste ne mogu ništa reći jer ih nisam previše ni gledala, ustvrdila je Jelena koja će nastupiti u svojoj kategoriji do 55 kilograma.

Održavanje kilaže uvijek je posebna priča među karatistima.

– Nitko ne voli skidati kilograme, evo ja sam skinula jedno pet ili šest u posljednjih mjesec dana. Puno će ovisti kako ću se osjećati od vaganja do nastupa, to je ključno. Dugo nisam bila na toj kilaži budući da prošle godine nisam nastupila na Europskom prvenstvu. Čovjek oslabi i nije u tom ritmu, ustvrdila je Jelena.

Veliki uspjeh za njezin klub No Kachi jest i činjenica da se na Europsko prvenstvo plasirao i Neven Martić.

– Moja dugoročna očekivanja vezana su uz klub. Veliki je uspjeh za nas da su se dva natjecatelja plasirala iz kluba. Posvećeni smo radu s djecom, nadam se da će to biti klincima motiv. Dobro radimo, osvojili smo i 15 medalja u Županijskoj ligi. Neven je nekoliko sezona bio van karatea zbog obaveza i obitelji. Mnogi su na njega gledali kao da je otpisan, ali je na državnom prvenstvu pokazao drugačije.  Ljetos smo se našli, pripremili plan rada, kako za klub, tako i za Europsko prvenstvo. Sve je to isplanirano, u dvije, tri godine rada puno smo napravili u klubu. Svaki naš plan je vezan uz  objektivne mogućnosti, ali koliko god budem radila i imala rezultate tražit ću da se to i poprati od nadležnih institucija. Ne želim prihvatiti nikakve priče o krizi, ne mogu čekati da se netko sjeti, uvijek čupamo koliko možemo, uglavnom nas se svi sjete kada nešto osvojimo, zaključila je Jelena Kovačević.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.