Još jedno službeno priopćenje Hajduka: “Zakoni Republike Hrvatske su iznad pravila HNS-a”

Još jedno službeno priopćenje Hajduka: “Zakoni Republike Hrvatske su iznad pravila HNS-a”

Hajduk u novom priopćenju poziva čelnike Hrvatskog nogometnog saveza na sastanak uoči subotnjeg derbija...

Hajduk i Hrvatski nogometni savez nastavljaju se dopisivati službenim priopćenjima. Danas je na redu Hajduk. S Poljuda naglašavaju da su zakoni Republike Hrvatske iznad propisa HNS-a, a sukladno Zakonu o trgovačkim društvima Marin Brbić mora biti na sastanku sa čelnicima HNS-a. Pozivaju Hrvatski nogometni savez na sastanak uoči subotnjeg derbija na Poljudu.

Priopćenje prenosimo u potpunosti: “Hajduk izražava veliko žaljenje što Hrvatski nogometni savez nije želio pristati na sastanak koji se trebao održati u srijedu 11. ožujka 2015. u Zagrebu te smo također neugodno iznenađeni pokušajem da se odgovornost za neodržavanje sastanka prebaci na naš Klub. Ne prihvaćamo tumačenje HNS-a da predsjednik Hajduka Marin Brbić ne smije prisustvovati sastanku HNS-a i Hajduka. Istina je da je prema pravilima HNS-a predsjednik kluba Marin Brbić pod suspenzijom, ali Hajduk je preoblikovanjem u športsko dioničko društvo obvezao se poštivati Zakon o trgovačkim društvima kao onaj koji regulira pravila poslovanja. Zakon precizno nalaže tko može zastupati trgovačko društvo u pregovorima te koliko god smo spremni poštovati pravila Hrvatskog nogometnog saveza smatramo kako su zakoni Republike Hrvatske ipak iznad toga te nismo spremni kazneno odgovarati zbog kršenja istih.

Tvrditi da Hajduk nije za dijalog jednostavno nije istina. Dva mjeseca smo pozivali na dijalog, čak dolazili na zakazane sastanke na koje su trebali doći i predstavnici HNS-a, a koji bi otkazivali svoj dolazak u posljednji trenutak. Hajduk je tako već duže vrijeme iskazivao želju za dijalogom, dok je vrh HNS-a jednostavno sve to ignorirao. Trebamo li podsjetiti kako je predsjednik nogometnog saveza u vrijeme najveće domaće nogometne krize tjednima bio izvan države? Kod HNS-a se želja za komunikacijom pojavila tek kada je postalo jasno kako bi izmjene Zakona o sportu mogle doći pred Sabor. Obzirom na tajming poruke prema kojoj predsjednik Brbić ne može sudjelovati na sastanku, mišljenja smo i kako je sam poziv bio tek predstava za javnost.

Hajduk je svjestan da je dijalog potreban i nužno ga je pokrenuti čim prije. Napeta situacija u nogometu počinje sve više stvarati tenzije i u samom društvu, a to nije dobro za nogomet, društvo i državu. Pozivamo stoga predsjednika HNS-a Davora Šukera da dođe na derbi između Hajduka i Dinama i da u prostorijama Kluba održimo preliminarne razgovore koji bi vodili normalizaciji stanja. U ovim nastojanjima imamo podršku brojnih nogometnih subjekata, pa i onih iz samog HNS-a, koji su svjesni problematike ali ih je zbog mogućih posljedica strah javno to kazati.

U ime Hajduka i svih ljudi željnih normalnog nogometnog stanja, pozivamo stoga čelnike HNS-a u da dođu u subotu u Split na najveći derbi hrvatskog nogometa i da ovdje započnemo rješavati probleme hrvatskog nogometa.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.