Još traje potraga za autorom svastike

Još traje potraga za autorom svastike

Policija je na današnjoj konferenciji za medije dala informacije o istrazi oko poljudske svastike...

Splitska policija i dalje traga za osobom koja je uoči utakmice Hrvatske i Italije ucrtala kukasti križ na travnjaku Poljuda. Na današnjoj konferenciji za medije PU Splitsko-dalmatinske objavljeno je da su pregledane snimke s 88 kamera, te je na poligrafu ispitano 14 osoba. Načelnik Marko Srdarević je rekao da je zbog čestih kritika javnosti u posljednjih nekoliko dana odlučio objaviti neke detalje o istrazi. Osnovana je posebna radna skupina koja je slučaj podijelila u tri dijela. U prvom je obavljeno više od 100 obavijesnih razgovora, uključujući i stručnjake za travu i video nadzor.

Izjavio je: “Poljudski video nadzor ima dva sustava. Prvi je ugrađen prošle godine i sastoji se od 84 pokretne i fiksne kamere, dok je drugi star više od jednog desetljeća i ima četiri kamere. Tri snimaju unutrašnjost stadiona, a jedna travnjak. Multimegapikselne kamere novog sustava imaju manju osjetljivost na dojavljivač pokreta i kasnije se pali ili čak uopće ne pale nakon aktiviranje dojavljivača koji su u funkciji kad se ne održavaju utakmice.”

Kamera starog sustava također nema kontinuirani video zapis, već ju aktiviraju senzori u njezinom vidnom polju. Kamera konstantno nadzire travnjak, no zbog neodržavanja i zastarjelosti se ne aktivira pravilno. No, ipak su sačuvane nego operativno zanimljive snimke na kojima se pokušavaju identificirati neke osobe. Treći dio istrage su policajci koji rade s navijačima, tzv. spotteri.

Načelnik je zaključio: “Znamo da je ovo učinilo veliku štetu cijeloj Hrvatskoj. Izuzetno ozbiljno provodimo istragu i radimo sve što možemo kako bismo identificirali počinitelja. Trenutno još nemamo osumnjičenog ili više njih, no još imamo mogućnosti i nastavljamo s istragom. Javnost će biti upoznata s daljnjim tijekom istrage.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.