Još troje olimpijaca ostalo bez odličja iz Pekinga i Londona zbog dopinga

Još troje olimpijaca ostalo bez odličja iz Pekinga i Londona zbog dopinga

Foto: Artur Tajmazov/Reuters

Hrvač Artur Tajmazov iz Uzbekistana ostao je bez zlatne olimpijske medalje osvojene na Igrama 2008. godine, ukrajinski hrvač Vasil Fedorišin izgubio je srebro, a ruska dizačica utega Svjetlana Carukajeva ostala je bez srebrnog odličja iz Londona 2012. godine, zahvaljujući ponovljenom testiranju na njihovim pohranjenim uzorcima, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Uzbekistanac Tajmazov bio je najbolji u Pekingu u hrvanju slobodnim načinom u kategoriji između 96 i 120 kilograma. Ukrajinski slobodni hrvač Fedorišin srebro je na istim Igrama osvojio u kategoriji između 55 i 60 kilograma, dok je Ruskinja Carukajeva svoje srebrno odličje osvojila u dizanju utega u kategoriji do 63 kilograma na OI 2012.

Svo troje su imali pozitivan nalaz na anabolički steroid turinabol.

U ponovljenim testiranjima uzoraka s OI u Pekingu i Londonu koja provodi MOO, više je od sto sportaša bilo pozitivno na nedopuštena stimulativna sredstva. Cilj je ponovljenih testiranja otkrivanje nedopuštenih sredstava koja u to doba još nisu bila otkrivena ili otkrivanje poznatih supstanci novijim metodama analiziranja, kako bi se prijestupnicima onemogućio ponovni nastup na olimpijskim igrama.

Sakupljeni uzorci čuvaju se 10 godina, a na ponovljenim testiranjima za OI 2008. i 2012. otkriveno je najviše prevaranata iz Rusije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.