Joško Vlašić nakon Sopota: Blanku ne boli tetiva i to je najvažnije

Joško Vlašić nakon Sopota: Blanku ne boli tetiva i to je najvažnije

Moramo znati da je Blanka do svoje forme, u kojoj ju je upoznao cijeli svijet, nije došla preko noći. To se stvaralo godinama uz veliki broj natjecanja, kaže Joško Vlašić

Joško Vlašić/Getty Images

Blanka Vlašić vratila se na veliku scenu, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u skoku u vis osvojila je šesto mjesto. Nekada bi takav nastup bio razočaravajući, ali Blanka se tek vratila nakon ozljede i pomalo lovi formu. Joško Vlašić, Blankin otac i trener, više je nego zadovoljan ostvarenim.

– Dva natjecanja uoči Svjetskog prvenstva u Sopotu, dakle Gotteborg 190 i Prag 200 centimetara, bili su na suprotnoj strani mogućnosti. Gottebrog je bio minimum, a Prag maksimum. To nije serija natjecanja koja bi garantirala da se bezbolno prođu kvalifikacije i kasnije uspješno nastupa u finalu. Samo ona atletičarka koja konstantno skače preko dva metra može očekivati da jutarnje kvalifikacije ne budu stresne, rekao je Joško Vlašić u analizi Blankinog nastupa u Sopotu.

– Išli smo na Svjetsko prvenstvo jer smo htjeli još natjecanja pošto su kvalifikacije i finale donijeli još dodatna dva nastupa što će biti ključno za ljeto. S druge strane isprobali smo tetivu u pravim uvjetima. Ovo su možda i najteži uvjeti, 24 sata razlike između kvalifikacija i finala. Norma od 195 centimetara nije lagana za ostvariti, mora se ići optimalno i nema kalkulacija. Ta dva stresa su bila idealan test za Ahilovu tetivu. Ona je izdržala i dobro je. To je ona nulta pozicija bez koje ne bismo mogli dalje, dodao je Joško Vlašić.

– Sve u svemu, neću pamtiti Poljsku po lošim stvarima. Kada gledamo Blanku kada je bila u naponu snage sigurno da je ovo skromno izdanje. Kada se uzme u obzir da se nakon 210 dana uključila u natjecateljski ciklus i da smo išli na jedno ozbiljno natjecanje, mislim da moramo biti zadovoljni. Moramo znati da je Blanka do svoje forme, u kojoj ju je upoznao cijeli svijet, nije došla preko noći. To se stvaralo godinama uz veliki broj natjecanja, da ne govorim o treninzima. Kada se vraćate, nije to sada da krećete ispočetka, ali treba vremena. Tko misli da može prevariti vrijeme, taj se vara, ustvrdio je Joško Vlašić.

– Za početak je dobro, jer ne možemo gledati 2013. i natjecanja na kojima je nastupila kao nešto što je garantiralo stabilnost. Blanka je skakala uz bolove i nije bilo perspektive. Upravo zato smo Svjetsko prvenstvo u Moskvi preskočili jer smo znali da i ako prođe Kvalifikacije neće moći nastupiti u finalu. Dakle, mi smo u jako dobroj situaciji. Blanku ne boli tetiva i to je najbitnije. Rezultati variraju, ali to je normalno u jednoj fazi kao što je ova u kojoj nedostaje i jedno 150 skokova u treningu i jedno pet, šest natjecanja, rekao je Joško Vlašić.

– Blanka je u Sopotu u idealnim uvjetima možda mogla skočiti i dva metra, ali to je manje važno. Ovaj dio sezone ocjenio bi čistom desetkom. Vratiti se i biti zdrav nakon svih peripetija koje mnogi zaboravljaju, ne zaslužuje manju ocjenu, zaključio je Joško Vlašić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.