Jozak: “Kadeti imaju kvalitetu, ali napokon i – hrabrost”

Jozak: “Kadeti imaju kvalitetu, ali napokon i – hrabrost”

Tehnički direktor hrvatskih reprezentacija ističe vrijednost ove generacije kadeta, koja na EP-u u Bugarskoj traži prolaz u polufinale...

Foto: UEFA/Sportsfile

Hrvatski kadeti žive lijepe dane svoje (reprezentativne) karijere. Igrači starosti do 17 godina, na čelu s izbornikom Darijem Bašićem, jedna su od najboljih momčadi na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, a njihove je nastupe odličnima okarakterizirao i tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak.

“Jako smo zadovoljni svime što smo do sada pokazali u Bugarskoj. Znali smo da su dobri, ali nekada dobri u nogometu ne pobjeđuju. Naša su očekivanja bila (interno) visoka, a ovi su igrači i uz tu dozu pritiska odigrali dvije fantastične utakmice”, kazao je Jozak za Goal.

Konkurencija je strašna, u četvrtfinalu će biti jako teško, a protivnici bi nam mogli biti Njemačka, Belgija ili Češka. “Igrači su svjesni svojih vrijednosti, pobijedili smo odlične ekipe i primarni je cilj ispunjen. Idemo korak po korak, sada želimo plasman na SP u Čile, što je vjerojatno i glavni cilj mnogih reprezentacija ovdje. Teško je govoriti koliko smo tomu blizu, jer koga god dobijemo u četvrtfinalu bit će to jako teška utakmica. No, vjerujte da će našem suparniku biti još i teže.”

Jozak je s ‘mini kockastima‘ već dosta dugo. Jedna od najtalentiranijih naših generacija unazad posljednjih deset godina ima i jednog od najtalentiranijih naših nogometnih djelatnika. “Pratim ove dečke već pet godina i zaista su karakterna skupina. Kad je god trebalo, bili su momčad, imali su dovoljno hrabrosti, ali i petlje. Protiv koga god budemo igrali u četvrtfinalu, morat će se dobro ‘oteliti’ za pozitivan rezultat. Ovu reprezentaciju nitko ne može pobijediti lako, radilo se o Brazilu, Njemačkoj ili selekciji planete”, ističe Jozak.

Karakter je u današnjem modernom nogometu jedna od bitnijih komponenti kojom najveći svjetski klubovi odabiru svoje pulene. “Ozbiljni skauti danas prate igrače kroz tri aspekta – nogometni, hrabrosni i karakterni. Sve su tri komponente genetski determinirane, a u ovoj se generaciji uz nogometnu inteligenciju poklopilo i da su igrači motorični, brzi te imaju hrabrosti i ‘muda’ kad je to potrebno. To je velika odlika ovog sastava.”

Hrvatski nogomet, dakle, ne treba razb‍ijati glavu o budućnosti. “Ovo nije naš najvažniji rezultat, radimo na stvaranju igrača za A selekciju. Ja danas, na primjer, vidim četiri igrača iz U21 reprezentacije koji će biti tamo, a i U19 selekcija je napravila rezultat. Ako bude zdravlja, i iz te će generacija izaći tri ili četiri seniorska reprezentativca i to nas jako veseli. Kadeti također imaju pet ili šest ozbiljnih kandidata, ali ponavljam – ako bude zdravlja i normalnog razvoja.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.