Juniorski SP u skijanju: Istok Rodeš šesti, Matej Vidović 14. u slalomu, Andrea Komšić 49. u spustu

Juniorski SP u skijanju: Istok Rodeš šesti, Matej Vidović 14. u slalomu, Andrea Komšić 49. u spustu

Rodeš je sačuvao šesto vrijeme nakon prve vožnje, uz jasnu pobjedu među skijašima 1996. i 1997. godišta (U-18 kategorija)

Andrea Komšić/Foto Goran Razić

Hrvatski reprezentativac Istok Rodeš ostvario je odličan nastup na slalomu u Jasni! Šesto vrijeme nakon prve vožnje pretvoreno i u šesto vrijeme konačnog plasmana utrke uz jasnu pobjedu među skijašima 1996. i 1997. godišta (U-18 kategorija). Matej Vidović u završnom plasmanu utrke na 14. mjestu, Filip Zubčić na žalost diskvalificiran u prvoj vožnji, Elias Kolega bez završetka prve vožnje konačni je rasplet utrke iz hrvatskog kuta gledanja.

Na ritmički jasno selektivno postavljenoj prvoj slalomskoj postavci vratiju, koju je postavio otac i trener Mateja Vidovića Goran, svega 64 skijaša od prijavljenih za start 145 (!) pronašlo je uopće put do plasmana. Hrvatska četvorka u utrku je krenula uz startni broj 9 Filipa Zubčića, startni broj 13 Istoka Rodeša, startni broj 15 Mateja Vidovića te startni broj 54 Eliasa Kolege. Filip Zubčić u konačnici je ciljem prošao na sedmom mjestu, uz 1.49 sek. zaostatka za najbržim vremenom Henrika Kristoffersena (NOR). Istok Rodeš smjestio se odmah do Filipa na osmo mjesto, uz 1.58 sek. zaostatka. Matej Vidović išao je odlično do gotovo pred sam cilj kada je izgubio ritam vožnje, faktički potpuno stao, no ciljem ipak nekako uspio regularno proći uz 3.97 sek. zaostatka. A Elias Kolega našao se u onoj velikoj skupini skijaša bez završetka prve vožnje.

I tada, kada smo u drugoj vožnji već očekivali dvojicu hrvatskih natjecatelja sa starta među najboljih 10 prve vožnje – “hladan tuš”. Informacija o diskvalifikaciji Filipa Zubčića i trećeplasiranog njemačkog natjecatelja Holzmanna. Što je značilo da Matej u drugu vožnju kreće s 23., Istok sa šeste pozicije u plasmanu prve vožnje. Matej Vidović u drugoj vožnji reagira odlično i “izvlači” maksimum od onoga što je više bilo moguće napraviti. I drugo vrijeme druge vožnje pomiče ga do već spomenute 14. pozicije završnog plasmana utrke. Istok Rodeš uspješno brani šestu poziciju nakon prve vožnje te i utrku završava na sjajnoj podjeli šeste pozicije s Jensom Henttinenom (FIN). I uz iznimno malenih 0.04 sek. udaljenosti od četvrte pozicije!

U kategoriji mlađih juniora Istok Rodeš prvoga do sebe ostavio je za ukupnih više od 2 sekunde prednosti. Zlato nakon veleslaloma i u slalomu u konačnici očekivano odlazi Kristoffersenu uz vrijeme 1:37.21. Luca Aerni i Daniel Yule Švicarskoj su osigurali slalomsko srebro i broncu. Zaostatak Istoka Rodeša u odnosu na Kristoffersena ukupnih svega 2.02 sek. Zaostatak 14. Mateja Vidovića 3.49 sek. Drugom slalomskom vožnjom juniora, voženom i u popriličnoj magli, završena su i natjecanja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Jasni.

Andrea Komšić 49.

Iako je utrka isprva bila planirana za četvrtak, skijašice su spustom u srijedu okončale svoja natjecanja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Jasni (SVK). Novo zlato Corinne Suter (SUI), Andrea Komšić 49. i 11. Nakon osvajanja zlata već u superveleslalomu 19-godišnja Švicarka Suter zlato i u spustu osvojila je u vremenu 1:24.19. Srebro i bronca otišle su put Norveške i Austrije Nori Grieg Christensen te Kerstin Nicolussi.

Naporan program nastupa na SJP-u u Jasni, u sklopu kojeg je nastupila u svim disciplinama izuzev druge vožnje veleslaloma (plus jučerašnja dva treninga spusta!), Andrea Komšić (startni broj 31) danas je okončala 49. mjestom spusta u sveukupnoj konkurenciji 56 juniorki, i to uz 5.62 sek. zaostatka za pobjednicom utrke. U konkurenciji mlađih juniorki (U-18) Andrea je u spustu zauzela 11. mjesto od sveukupno 15 djevojaka.

Andrei sve čestitke na rezultatima odrađenima u Jasni, osobito ima li se na umu da je ona već još i put ZOI u Sočiju, pa potom odmah i na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Jasni, otputovala uz probleme i bolove uslijed velikog podljeva na području lista lijeve noge zadobivenog kao posljedica nezgode s priprema uoči ZOI u Sočiju.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.