Južnoafrički ministar: “Deset milijuna dolara za razvoj nogometa nije mito”

Južnoafrički ministar: “Deset milijuna dolara za razvoj nogometa nije mito”

Sepp Blatter/Foto: Gettyimages

Fifinom korupcijskom skandalu nema kraja, a neki su ga već počeli opravdavati. Iz JAR-a otkriveno je pismo koje je teško optužilo glavnog tajnika FIFA-e Jeromea Valckea, a možda je dovelo do ostavke Seppa Blattera.

Blatter se nakon tog pisma odlučio dati ostavku iako je dobio peti mandat predsjednika FIFA-e.

Južnoafrički ministar, dobro upućen u izbor domaćinstva SP-a 2010. godine porekao je optužbe da je njegova zemlja proslijedila 10 milijuna dolara prema Jacku Warneru i CONCACAF-u kao dio mita za dobivanje SP-a.

 “Uplaćenih 10 milijuna dolara za razvoj nogometa na drugom kontinentu, za odobreni program, ne predstavlja mito. Oni koji to tvrde, trebali bi dokazati svoje optužbe”, rekao je južnoafrički ministar Mbalula.

U pismo objavljenom u utorak, iz južnoafričkog saveza (SAFA) napominje se Valckeu da zadrži 10 milijuna dolara namijenjenom za organizaju Svjetskog prvenstva i proslijedi ga šefu CONCACAF-a Warneru.

Kategorički odbijamo da smo ikoga potplatili u namjeri da dobijemo SP. Tražili smo kontakt s američkim Ministarstvom pravosuđa. Ne želimo biti u sredini njihovog sukoba s Fifom. 

Predsjednik države me tražio da objasnim kako je došlo do transfera novca. Borimo se protiv korupcije i želimo čist sport“, zaključio je Mbalula.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.