Kako će igrači izdržati uvjete u Manausu: ‘Nakon tri minute bit će potpuno mokri’

Kako će igrači izdržati uvjete u Manausu: ‘Nakon tri minute bit će potpuno mokri’

Fiziolozi procjenjuju da će igrači tijekom 90 minuta na stadionu Arena Amazônia izgubiti oko pet litara znoja

Arena Amazônia u Manausu/Fifa.com

Turski su znanstvenici u jednoj studiji objavljenoj prošle godine ustanovili da je 40 Celzijevih stupnjeva temperatura na kojoj igranje natjecateljske nogometne utakmice može biti opasno po život.

U Manausu, srcu Amazonske prašine, idućeg bi tjedna za vrijeme utakmice Hrvatske i Kameruna (18. na 19. lipnja u ponoć) moglo biti i do 35 stupnjeva. Osim njih, u „najnepoželjniji grad“ koji će ugostiti Svjetsko prvenstvo još stižu Engleska i Italija (igraju u noći sa subote na nedjelju u ponoć), SAD i Portugal (22. na 23. lipnja u ponoć) te Honduras i Švicarska (25. lipnja u 22 sata).

Čim su organizatori nominirali Manaus među gradove-domaćine, krenule su priče o vrlo zahtjevnoj klimi s kojom će se suočiti nogometaši. Fiziolozi procjenjuju da će igrači tijekom 90 minuta na stadionu Arena Amazônia izgubiti oko pet litara znoja, odnosno tri litre više nego što izgube u utakmici u umjerenom podneblju na temperaturi od oko 10 stupnjeva.

Manaus, država Amazonas, Brazil

Klima: tropska monsunska

Srednje vrijednosti za lipanj

Prosječna najviša temperatura: 31° C

Prosječna temperatura: 26° C

Prosječna najniža temperatura: 23° C

Prosječna vlažnost zraka: 83%

Cijela fama oko Manausa natjerala je Toma Pecka, novinara britanskog Independenta, da se i sam uvjeri hoće li uvjeti za igranje u prašumi doista biti tako teški. Peck se u zatvorenoj kupoli na jugozapadu Londona, u kojoj je simulirana klima iz Amazonije na način kao što to rade zoološki vrtovi, nekoliko minuta pokušao baviti intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Trčao je na pokretnoj traci, s povremenim ubrzavanjima („kako bih dočarao trenutak kada će se napadač sjuriti prema kaznenom prostoru“), dok je u kupoli bilo 30 stupnjeva i vlažnost zraka od 80 posto. Nakon nekoliko minuta osjećao se, piše, dokrajčeno.

– Zrakom su isijavale kapljice tople vode. Znoj mi je u trenutku počeo peckati kožu, a zatim se počeo izlijevati iz svih pora na mojoj koži. Tri minute sam trčao na brzini od 16 kilometara na sat, a kada sam povećao brzinu da bih simulirao sprint, morao sam je odmah ponovo smanjiti jer sam se bojao da ne odletim s trake na tropske bilje koje su u kupoli bile postavljene iz estetskih razloga“, opisuje Peck.

Dodaje, dakako, da se njegova fizička kondicija ne može usporediti s onom vrhunskog nogometaša, ali oni će u tim uvjetima morati trčati 90 minuta. I ne samo trčati, već ulaziti u duele, uklizavati, skakati, pucati… Vjerojatno je da će sudac nekoliko puta morati prekidati utakmicu kako bi se igrači mogli osvježiti.

Engleze je uoči puta na SP upozorio i reprezentativac Hondurasa Roger Espinoza, poručivši im da su uvjeti na koje su naviknuti na Otoku potpuno drugačiji od onih koji ih čekaju u Brazilu.

– Klima će biti jako važan faktor na prvenstvu, a engleski igrači nisu naviknuti na ovakvu. U Manausu će biti strašno vruće. Ako će držati loptu u posjedu, imat će i više svježine. No ako će morati ganjati Talijane, utakmica bi za njihovo zdravlje mogla biti jako opasna…

Isti savjet vrijedi i za hrvatske reprezentativce. Pred Nikom Kovačom i njegovim stožerom težak je zadatak, jer će protiv Kameruna tražiti važne bodove za drugi krug, a istovremeno će morati sačuvati svježinu za posljednju utakmicu protiv Meksika. Pronaći kompromis vjerojatno nikada nije bilo teže.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.