Kako je Nikola Mirotić spasio Bullse

Kako je Nikola Mirotić spasio Bullse

Nikola Mirotić, Tron i Handel. Pa ima li bolje kombinacije?

Znate kada vam kažu da je ponekad najbolje raditi ništa da pomognete svima? U filmu Tron: Nasljedstvo tako otac Kevin Flynn govori svome sinu kako trebaju samo čekati te mirovati ako žele pobijediti glavnog zlikovca. Naravno, sin ga nije poslušao te je tako kreirao cijelu fabulu filma u kojoj je skoro koštao života sve svoje najbližnje, ali mu se na kraju filma isplatilo. Naravno, sve je to opravdano u današnjem svijetu koji vapi za zabavom. Nitko ne vapi za gledanjem beskonačnih razgovora oca i sina u apartmanu daleko od svega uz pozadinsku muziku Daft Punka.

Nikola Mirotić napravio je u zadnjih nekoliko mjeseci sličnu stvar za Chicago Bullse.

Nakon što je dobio šakom od Portisa u glavu, činilo se da je njegov staž u Bullsima došao kraju. Bilo mu je suđeno da završi na tržnici, sam je nekoliko puta izjavio da želi otići te je njegova jedina zadaća bila da ne radi ništa. No, to nije zanimljivo nikome, najmanje Nikoli Mirotiću koji bi bio osuđen na egzistencijalno razmišljanje o trimanju svoje brade. Stoga se odlučio vratiti na teren, pomiriti s Portisom te učiniti neviđeno – odlučio je postati konzistentan. Postao je sve ono što su od njega htjeli od trenutka kada su ga doveli u crveni dres. Crnogorska brada se raspištoljila te je napokon postala četvorka vrijedna prve postave. Bullsi su od omjera 3-23 došli s njim do 18-33. Mirotić je proigrao, ali Bullsi nisu mogli biti sretni iako su trebali biti presretni. Zašto? Jer svaka Mirotićeva trica ih je udaljavala od Luke Dončića na nadolazećem draftu. Navijači su se počeli hvatati za glavu  – neće valjda poznati i zloglasni duet GarPax početi sada graditi osrednju ekipu  temeljenu na Dunnu, Markkanenu te Mirotiću?!? I Lopezu? Ne valjda i na Holidayu?!? Bože pomozi. Nasreću, dogodilo se ono čemu su se svi molili u svojim domovima, uključujući i onaj Mirotićev, a to je trejd. Točnije, trejd u Pelicanse.

Omer Asik, Jameer Nelson, Tony Allen, pick prve runde 2018. za Nikolu Mirotića i pick druge runde 2018. godine. Sad kada ste ovo pročitali, pustite ovo.

Sad, analiza. Što su Pelicansi dobili? Najboljeg tricaša na momčado kratko i jednostavno. Trenutačno Mirotić pogađa 42,9% svojih trica, a uzima ih skoro sedam po susretu. To je igrač koji im može pomoći raširiti reket za Davisa koji još uvijek nije postao dovoljno dobar tricaš da radi to isto. Osim Davisu, Mirotić bi trebao pomoći i Rondu da se vrati među žive s obzirom da je čovjek u potpunosti potonuo zadnjih nekoliko utakmica. Pick je bila potrebna žrtva te pokazuje da uprava Pelicansa radi sve što je unjihovoj moći da održi neku vrstu kompetitivnosti s Davisom na rosteru. Stvari su vrlo jednostavne – sad ili nikad. Davis ne planira trošiti više što treba ako vidi da se stvari ne kreću, a Dell Demps radi sve da se pokrenu iako se može reći da si je podmetnuo nogu već odavno.

No, Pelicansi su ostvarili još jednu veliku pobjedu, a to je micanje Asika s momčadi. Samo naši djedovi i bake se još sjećaju kada je Asik dominirao u dresu Houstona te kada su još postojali razlozi zašto mu je bio dan tako debeo ugovor prije koju godinu. Međutim, oni su svi ubrzo isparili kada su shvatili da je Asik dodatno otvrdnuo te tako napravio za sebe koban korak. Jednostavno je postao napadačkim utegom, a više niti u obrani nije mogao raditi što je htio jer nije mogao pratiti niže i brže igrače. Međutim, to je sada gotovo te Pelicansi mogu započeti sa slavljem jer su ovim potezom uspjeli barem malo olabaviti remen. S druge strane, gubitci Allena i Nelsona se neće ni osjetiti jer unatoč nadanjima da će oboje pomoći momčadi, ozljede i starost su učinili svoje da ih se pretvori u obične trejd prolaznike.

A što su Bullsi dobili? E, to je zanimljivo pitanje. Pick i nogu u guzicu koja ih je lansirala ponovno među vodeće u Tankathonu NBA lige. Asik će ili biti rastegnut ili će se jednostavno pričekati da istrune na klupi, dok će Allen biti odsječen. Nelsona je čekala ista sudbina, ali ipak su u zadnji čas procijenili da im može biti od pomoći kao mentor. A i vjerojatno su ga spasili od sudbine da ponovno završi u Denveru. No vratimo se najvažnijem. Pick od Pelicansa bi trebao završiti negdje u sredini inače prekrcanoga drafta te je vrlo vjerojatno da će GarPax odabrati pravog igrača (iako ne znaju voditi franšizu, znaju odabrati igrača). Međutim, još je važnije što se vraćaju u utrku za prvi pick nadolazećeg drafta na kojem će moći birati što god im srce poželi, a to je najbolje za Bullse. I njihove navijače.

I to je priča kako je Mirotić spasio Bullse. Iako se prije nekoliko mjeseci činilo da je najbolje da ne radi ništa i bude trejdan za najviše pick druge runde, on je krenuo utišavati sve svoje kritičare te dizati si cijenu. Činilo se kao da će u tom procesu zeznuti cijeli plan Bullsa (ako su ga ikad uopće imali), ali u zadnji čas, nakon mnoštva preokreta, donio im je spas i više od onoga što su očekivali.

Pa neka vam još netko kaže da je najbolje za vašu situaciju da ništa ne radite.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.