Kalinić: “Meni Europska liga, Raketi Liga prvaka. Kakva bi to priča bila!”

Kalinić: “Meni Europska liga, Raketi Liga prvaka. Kakva bi to priča bila!”

Nikola Kalinić s Dnjiprom će se boriti za pokal pobjednika Europske lige, dok će Ivan Rakitić u napad na Ligu prvaka...

Nikola Kalinić/Foto: Gettyimages

Došao je konačno i veliki dan finalne utakmice Europske lige. Dnjipro i Sevilla ukrstit će koplja u Varšavi u 20.45 sati, a pobjednički pokal najozbiljnije cilja i hrvatski napadač u redovima Ukrajinaca Nikola Kalinić.

Prošle je godine trofej visoko podignuo kapetan Seville Ivan Rakitić, a Kalinić sada ima sjajnu priliku naslijediti svog reprezentativnog kolegu na tronu te postati osim Hrvat s ovom titulom.

“Sevilla je favorit, no zar nisu protiv nas isto bili i Ajax, Inter, St. Etienne, a pogotovo Napoli? Jasno je da će biti teško, Sevilla je praktički pretplaćena na finale ovog natjecanja, a i godinama su u samom vrhu Primere iza nedodirljivog trojca i Valencije. Moćni su, mnogo zabijaju, ali i puno primaju i upravo tu vidimo svoju šansu. Nema ozlijeđenih, svi smo spremni i živimo za ovu utakmicu. Znamo da nas samo još jedan koračić dijeli od ispunjenja sna”, kazao je Kalinić Indexu.

Hrvatski ofenzivac, koji je konačno dobio i pozivnicu Nike Kovača za okupljanje kockastih pred kvalifikacijsku utakmicu protiv Italije, ne zna hoće li početi ogled, no ističe kako je to najmanje bitno. “Naravno da bih volio igrati, ali manje je važno hoće li to biti od prve minute ili ću priliku dobiti s klupe za pričuve. Cilj je naslov, a svi smo mi igrači u službi toga cilja.”

Kako je Dnjipro iznenadio čitavu Europu i uopće došao do ovakvog uspjeha? “Nema tu velike filozofije – ove je sezone konačno sve sjelo na svoje mjesto. Možda smo iznenađenje onima koji ne prate ni Dnjipro ni ukrajinski nogomet, ali nama ovo ne predstavlja nikakvu senzaciju. Naša snaga počiva u vjeri u vlastite mogućnosti. Znamo svoju vrijednost, vjerujemo jedan drugome i treneru, a on pak vjeruje nama. Godinama samo na okupu, imamo nekoliko ukrajinskih reprezentativaca, a nekolicina nas koji smo došli sa strane dovedeni smo ciljano.”

Ako Dnjipro ode do kraja, Kale će postati drugi Hrvat koji će godinu za godinom podići pehar pobjednika EL. “Tko ne pamti sjajnu Rakitićevu prošlosezonsku avanturu u Sevilli? Daj Bože da se to dogodi, a još i Raketa ima prigodu postati jedini igrač koji je u dvije sezone osvojio oba europska trofeja. Kakva bi to velika stvar bila za hrvatski nogomet. Naježim se i kad samo pomislim na to.”

Neizbježna je tema bila i nedavni verbalni sukob između Kalinića i Darija Srne, koji je lako mogao eskalirati i do fizičkog obračuna, no srećom – na tom su se putu ispriječili suigrači i ostatak osoblja oba kluba.

“Izgledalo je ozbiljno, vidio sam poslije i snimke, no uvjeravam vas da se ništa bitno nije dogodilo. Bila je to obična malo žustrija rasprava u kojoj smo obojica smatrali da smo u pravu. Takve situacije stalno se događaju na treninzima, a kamoli ih neće biti na jednoj tako bitnoj utakmici, kad su emocije na maksimumu. Srna i ja smo brzo sve riješili”, otkrio je.

Poslije finala Kalinića čeka reprezentativno okupljanje – konačno! “Ne mogu riječima opisati koliko sam sretan zbog pozivnice. Nije me bilo još od utakmice sa Škotskom kad je izbornik bio Igor Štimac. Bio sam pozvan i za ogled protiv Argentine u Londonu, ali tada sam bio ozlijeđen pa nisam zaigrao. Strašno mi je drago, nadam se da ubuduće poziv neće biti iznimka te ću biti stalni član nacionalne selekcije”, zaključio je negdašnji napadač Hajduka.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.