Kalkulacije uoči dvoboja Hrvatske i Španjolske

Kalkulacije uoči dvoboja Hrvatske i Španjolske

Hrvatska s četiri osvojena boda još uvijek nije sigurna za prolazak u drugi krug Europskog prvenstva u Francuskoj, no prilično je vjerojatno da će taj učinak biti dovoljan, no nije isto hoće li u osminu finala otići s prvog, drugog ili trećeg mjesta.

Prvoplasiranoj reprezentaciji u skupini D  otvaraju se vrata do polufinala dok drugoplasirani prvo ide na Italiju, a ako to prođe, u četvrtfinalu ga najvjerojatnije čeka svjetski prvak Njemačka.

Trećeplasirana reprezentacija ide na prvoplasirane reprezentacije iz skupina A ili B, a to će najvjerojatnije biti Francuska i Engleska. Prvoplasirana reprezentacije iz hrvatske skupine u osmini ide na trećeplasiranog iz skupina B, E ili F. Ako to prođe, u četvrtfinalu čekat će najvjerojatnije pobjednika iz dvoboja Švicarske i Poljske, koje bi trebale biti druge u skupinama A i C.

Da pojasnimo ogled između Španjolske i Hrvatske od velike je važnosti za daljnji tijek natjecanja. Hrvatskoj igra samo pobjeda za prvo mjesto u skupini, dok je Španjolcima dosta i remi.

S druge strane, ako Čačić odluči odmarati ključne igrače, može se dogoditi da Hrvatska izgubi s dva ili tri gola razlike i završi na trećem mjestu, ako Češka pobijedi Tursku. U najgorem scenariju moguće je da se ne ide dalje sa četiri boda. Ako se, recimo, zatvori krug od pet trećeplasiranih reprezentacija sa četiri boda, odlučivat će gol-razlika, a Hrvatska bi s visokim porazom od Španjolske mogla biti najgora treća i ispasti iz daljnjeg dijela natjecanja.

Ta je kombinacija najmanje vjerojatna, ali nije nemoguća. To pokazuju svjetska prvenstva kada se igralo po istom ili sličnom sustavu. Sjetimo se da je reprezentacija bivše države ispala na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. iako je bila treća u skupini s jednom pobjedom i remijem te 2:2 gol-razlikom.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.