Kapetanica Kraljica Edita Ziju: “Sve za Hrvatsku”

Kapetanica Kraljica Edita Ziju: “Sve za Hrvatsku”

Pred našom reprezentacijom je važno natjecanje u Umagu...

Foto: sanh.hr

Počelo je odbrojavanje do Europskog kupa u australskom nogometu 10.10. u Umagu. Naporne pripreme su pri kraju, a s posebnom pažnjom ćemo pratiti prvi povijesni nastup naše ženske reprezentacije (prozvana Croatian Queens). O pripremama, dojmovima o footyju i nastupu na Euro kupu pričali smo s kapetanicom Editom Ziju, Ivom Crnjac i Kelsey Wiggers koje će s ponosom predstavljati našu zemlju na ovom euro natjecanju. Riječ je o mladim curama, redom srednjoškolkama koje su se zaljubile u australski nogomet.

“Footy je sport koji moraš zavoljeti, a od kad se bavim njime postaje mi sve draži. Mislim da sam našla pravi sport za sebe”, kaže prva kapetanica ženske reprezentacije u povijesti Edita Ziju.

Kako ste saznali za australski nogomet, koji je u ovom dijelu svijeta ipak na sportskim marginama?

“Još prošle godine održana je prezentacija o footyju u mojoj školi. Tada me taj sport zaintrigirao, ali trenirala sam odbojku, a ženski klub nije postojao. Početkom ljeta saznala sam da je osnovan klub u Velikoj Gorici, što mi je dodatno olakšalo odluku da napokon krenem”, odgovara mlada srednjoškolka zagrebačke XV. gimnazije Iva Crnjac.

Što kapetanica kaže o dosadašnjim pripremama?

“Pripreme samo što nisu gotove, samo nas nekoliko dana dijeli od nastupa u Umagu. Priznajem, sve smo pod laganim pritiskom, treniramo svakodnevno, usavršavamo tehniku, dajemo sve od sebe i nadamo se da će Hrvatska biti ponosna što smo skupile hrabrost za ovakvo što”, dodala je Ziju.

I Iva i Edita se slažu u jednoj stvari. Nikoga ne žele izdvojiti iz tima kao najbolju i najbržu. Ističu zajedništvo i timski duh: “Sve treniramo kratko i razlika je u nijansama. Imamo djevojke iz sportova poput nogometa i rukometa, pa im neki već poznati elementi olakšavaju igru. Sve se jednako trudimo, imamo kvalitetnu sredinu, precizan napad i jaku obranu. Sve će se vidjeti u Umagu.”

Na popisu novopečene ženske reprezentacije su dva nova imena. Izbornik Hrvoje Habljak se odlučio u Umag povesti Doroteu Miković i Kelsey Wiggers, mladu Kanađanku koju je obrazovanje dovelo u Hrvatsku. Inače, bavila se nogometom četiri godine, jahanjem šest godina godina, a također je svirala i klavir osam godina. Puno talenta koji će zasigurno dobro doći Kraljicama u Umagu.

“Prijatelji moje domaćinske sestre u RH su bili uključeni u australski nogomet, a cure koje su trenirale preko ljeta pozvale su me na trening. Nakon samo jednog treninga sam odlučila da se zaista želim uključiti u ovaj jedinstveni sport”, odgovara Kelsey.

Je li izbornik Habljak strog ili popušta na treninzima?

“S trenerom se uvijek naporno i kvalitetno radi, dobrih šala ima uvijek, ali popuštanje nije za ovaj sport. Sve u svemu, boljeg trenera nismo mogle dobiti”, tvrdi mlada kapetanica Edita.

Koliko Vam pomaže muška reprezentacija i treniranje s njima? Tko je bolji na treninzima?

“Naravno da smo mi, haha. Utakmice s dečkima su jako korisne. I samo gledanje njihovog treninga nam pomaže da uočimo kretnje igrača po pozicijama i na taj način puno učimo. Dečki su simpatični i otvoreni te spremni pomoći. Savjetuju nas i objašnjavaju ono što nije jasno. Vidi se da im je stalo da naše ekipe i nastupa pa se nadamo da ih nećemo razočarati”, kaže Iva.

I za kraj ovog ugodnog razgovora, par riječi kapetanice Edite: “Ne očekujem mnogo od Euro kupa budući da nismo toliko utrenirane, treće bi nas mjesto jako razveselilo. Očekujem da svaka cura pojedinačno igra svim svojim srcem i da daje sve od sebe, bitna je volja, sve je u glavi. Jedno je sigurno, odustati nećemo. Budući da sam prva kapetanica hrvatske ženske reprezentacije australskog nogometa od mene se, između ostalog, očekuje da sam glavna motivacija uz trenera. Ne bojimo se Umaga i nadam se da će svi ljubitelji ovog sporta i navijači naše reprezentacije biti uz nas kroz svaki naš nastup i podržavati s tribina svoje Hrvatske kraljice. Sve za Hrvatsku!”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.