Kataru treba oduzeti domaćinstvo?

Kataru treba oduzeti domaćinstvo?

Član Izvršnog odbora Fife izjavio je kako bi Kataru trebalo oduzeti domaćinstvo...

Foto: commons.wikimedia.org - Christopher Bruno

Odabir Katara, egzotične zaljevske države bogate naftom kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu početkom prosinca 2010. godine šokirao je ljubitelje nogometa diljem svijeta. Po prvi put u povijesti FIFA je donijela nelogičnu odluku – novac je, nažalost, odigrao glavnu ulogu. Iako smo tada vidjeli šeike kako se osmjehuju, postupno su se počela pojavljivati pitanja u vezi termina održavanja prvenstva i problem moguće korupcije.

Iako se oluja nije stišala, a do prvenstva je preostalo sedam godina, nejasno kada će ono uopće biti održano. Ljeti je u Kataru prevruće, a zimski termin ozbiljno bi poremetio regularnu nogometnu sezonu. Što se tiče korupcije, službeno je i tu sve čisto – u studenom 2014. godine FIFA je objavila kako je Katar oslobođen svih optužbi te su dali do znanja kako će se Mundial 2022. godine održati pod svaku cijenu.

Ipak, unatoč tome, pojedini članovi Izvršnog odbora Fife smatraju da Kataru treba oduzeti domaćinstvo. Theo Zwanziger danas je izjavio kako bi najbolje rješenje bilo da se ne igra u Kataru. Prema njemu, odluka o dodjeli domaćinstva bila je pogrešna.

Na kraju razgovoru je rekao: “Katar nije u mogućnosti organizirati Svjetsko prvenstvo iz niza razloga, organizatori bi trebali znati da nogomet kao sport, klubovi i FIFA posjeduju vrijednosti koje moraju biti poštivane.”

Zwanzigerov mandat istječe 29. svibnja, te nije kandidat za novi mandat.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.