Kazein – sporo razgradivi mliječni protein

Kazein – sporo razgradivi mliječni protein

Kazein je idealan izbor proteina za konzumaciju prije spavanja. Istraživanja su pokazala da kazein i whey protein najbolje djeluju zajedno.

Kada pričamo o proteinima, whey protini su oni koji su prvi izbor. Kazein je gotovo potpuno identičan whey proteinu po sastavu, bogat esencijalnim kiselinama koje su potrebne za sintezu proteina u mišićima. No, osnovna razlika, koja sugerira da bi trebalo koristiti oba, je ona da je kazein sporo razgradivi protein, a whey je brzo razgradivi.

Naime, kazein polako opskrbljuje krvotok sa aminokiselinama. S tim u vidu, kazein je idealan izbor proteina za konzumaciju prije spavanja. Istraživanja su pokazala da kazein i whey protein zapravo najbolje djeluju zajedno. Dok whey protein povećava sintezu proteina, kazein sprječava razlaganje proteina – što čini takvu kombinaciju idealnom za rast mišićne mase.

Iz razloga što whey i kazein daju različite, ali komplimentarne efekte, najbolje ih je koristiti zajedno. Whey ujutro i poslije treninga, a kazein prije spavanja. Kako mlijeko ima 80% kazeina, smješajte svoj omiljeni whey protein sa dva decilitra mlijeka, i uživajte u dobrobitima oba!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.