Kek: “Neću šutjeti u strahu da se ne zamjerim”

Kek: “Neću šutjeti u strahu da se ne zamjerim”

Matjaž Kek je razmišljao o odlasku iz Rijeke...

Matjaž Kek/www.nk-rijeka.hr

U razgovoru za Goal.com trener Rijeke Matjaž Kek je govorio o mnogim temama. Počeo je s ljetnim prijelaznim rokom: “Nijednog se igrača ne može nadomjestiti nego se mora raditi na stvaranju novog. Meni nikad nije nedostajao Kramarić i nisam ga tražio. Neće mi nedostajati ni Tomečak ili Leovac. Jednostavno se bavim kvalitetnim igračima koje imam na raspolaganju. Ne bi bilo pošteno uspoređivati Hristova i Kramarića. Klub je na prekretnici. Moramo kvalitetno raditi uz jasne ciljeve i odgovornost. Samo je pitanje vremena kad će se uloženo vratiti. Ako se stalno razmišlja o Dinamo i nelogičnim idejama to je kontraproduktivno. Rijeka je do uspjeha stigla svojim putem, a ne kopiranjem.”

Sljedeća tema bila je kvaliteta lige: “Puno mladih igrača je dobilo priliku zbog financijskog stanja i zato jer ih je najlakše prodati. Mislim da najmanje pola tih igrača ne bi igralo da klubovi imaju novaca. Ne može se govoriti o kvaliteti dok nema uvjeta rada. Ne treba se uspoređivati sa vrhunskim klubovima, ali i oni nešto manji imaju infrastrukturu. Ne može se stajati na nenatkrivenim i ledenim tribinama. Nekad se i začudim koliko nam ljudi dođe na utakmice.”

Objasnio je kakve igrače želi: “Želim igrače s odgovarajućim karakterom i kvalitetom. Moraju doći preko sustava skautiranja. Nažalost, u mom mandatu su stigla tri ili četiri nekarakterna igrača. Neki kažu da se to ne može znati, ali moja je želja da budemo dovoljno jaki da to predvidimo. Ja bih bio najsretniji da u momčadi imamo sedam ili osam igrača iz svoje škole. Previše se govori o mladim igračima, ali to je pogrešno. Ovaj sustav je počeo s igračima iz 1999. i 2000. godišta, a oni sad imaju 14 ili 15 godina. Već se vide posljedice rada. Osvajanje Nike kupa je sjajan uspjeh. Sad ćemo raditi daljnju selekciju i za dvije ili tri godine to može donijeti rezultat. Moramo više paziti na igrače iz naše regije, a tek onda na Slavoniju i Dalmaciju. Ova regija daje energiju prvoj momčadi. Uspjesi u Europi morali su neke dečke potaknuti na bolje treniranje. To treba pratiti jer nitko neće samo doći u Rijeku.”

Govorio je i u atmosferi u hrvatskom nogometu: “To je teško pitanje jer se mnogo razmišlja o negativnostima. Igrač tako može dobiti želju za bijegom. Mladi igrače odlaze prije nego izgrade karakter i onda ih se mnogo vraća. Uz ostanak u Hrvatskoj moraju ići uvjeti za razvoj. Ovo je savršena liga za mlade igrače. Puno puta se spominju problemi, a nikad se ne riješe. No, sigurno će doći trenutak za napredak. Ja ipak mislim da sve nije tako crno. Ja sam trener Rijeke i ne zanimaju me Dinamo i Hajduk, pa ih neću ni komentirati. Ne bi mi imali pozitivne rezultate da je sve tako loše. Nadam se da ćemo biti primjer ulaganja u infrastrukturu uz suradnju s gradom i navijačima. Najviše me veseli kad nas hvale zbog ulaganja. Naravno da je bilo i grešaka. No, to je sve ljudski. Glup i bahat je onaj koji se boji priznati grešku.”

Mnogo puta je komentirao suđenje: “Ne znam zašto bih šutio i bojao se da ću se nekome zamjeriti. Ako sam nešto vidio imam mišljenje sukladno tome. Možda i griješim, no uvijek kažem što vidim. Jednom sam vidio svoju grešku i ispričao sam se Zebecu nakon što me isključio. Nemam zašto šutjeti jer nikoga ne vrijeđam. Ljudima iz Lokomotive sam se zbog uvrede ispričao dan kasnije. Ne dopuštam da netko gazi mene, klub ili igrače. Jednostavno nisam takav iako se možda nekome u klubu to ne sviđa. Nisam sam u toj borbi, ali se nekad zaletim jer sam budala. Netko i to mora, ne radim ja to zbog osobnog interesa.”

Njegova je želja bila da se sredstva od prodaje Kramarića ulože u kamp: “To je za mene bio preduvjet iako su svi govorili da se zna cijena kampa i stadiona, kao i transfera Kramarića. No, sad je sve skuplje jer će se neke stvari napraviti nešto drugačije. Da bar doživim dan kad će za 10-15 godina Rijeka dobiti nove legende zbog tog projekta. To moramo napraviti jer nema smisla da B momčad trenira na umjetnoj i igra na pravoj travi, a juniori treniraju samo na polovici terena. Pa u inozemstvu klubovi imaju 10 ili 15 terena, nisu oni glupi. Svi žele više, ali za to treba uvjeta. Najlakše je biti zadovoljan trenutnom situacijom i sjesti na kavu u Opatiji. Ja tako ne želim živjeti. Ako vidim da nema ambicija nemam više što tu raditi.”

Rijeka je nedavno imala čak 11 reprezentativaca: “Posljednja stanka nas je poremetila, ali bar sam tada upoznao igrače iz B momčadi. Trenirao sam ih osam ili devet i sad me nitko ne može prevariti. Puno se govori o mladim igračima u Rijeci, no zar Ajayi, Mitrović, Lešković, Radošević, Bradarić, Mišić i Alex nisu mladi? Mladog igrača se mora sustavno i planirano priključiti momčadi, a ne ga samo tako baciti u vatru. To se vidi na nekim hrvatskim klubovima gdje forsiraju mlade igrače jer su potrošili novac. Tako nema dugoročnog rezultata. Drago mi je što smo napravili bazu mladih igrača, ali za napredovanje u Europi trebamo dvojicu ili trojicu jačih igrača. Takve utakmice traže kvalitetu i iskustvo. Dinamo zato protiv nas nije igrao niti s jednim mladim igračem, a sve ostale utakmice forsira jednog ili dvojicu.”

Osvrnuo se na Ligu prvaka: “Neke od trenera sam pratio, ali sad me više zanimaju treneri malih klubova. O Guardioli se sve zna i nemam ga zašto pratiti. Mogu vidjeti principe i ideju igre. Nešto od toga mogu koristiti i na svojim treninzima, ali to nije kopiranje. Kod najvažnijih utakmice se koncentriram na sve pojedinosti igre, a formacija me ne zanima.”

U posljednjem kolu će Dinamo i Rijeka igrati na praznom Maksimiru: “To nije moj problem. Igrači mi dan kasnije idu na zasluženi odmor, a do tada razmišljam o tome kako skupiti što više bodova. Bit će izmjena u sastavu i odmaranja jer moramo čekati ishod finala Kupa da bismo saznali datum početka iduće sezone. Neke ću sigurno ranije odmoriti, a problem su i reprezentativni termini jer će neki igrači biti u pogonu do 15. lipnja. To je za mene nova situacija.”

Ne zna kad će doći pojačanja: “To ovisi o vodstvu kluba. Naravno da bih ja htio da su već sad potpisala dvojica ili trojica igrača. To se tako radi, pa se objavi kad odlučimo. Svaki tjedan se objavi jedan novi igrač, a tako se grade i odnosi s javnošću. Već smo pričali o nekim igračima, ali želim da ih više gledamo uživo.”

Govorio je o mjestu za pripreme: “Moramo čekati da Rujevica bude gotova. Gorski kotar, Fužine i Vrata su raj gdje možemo mirno raditi. Imamo odlične uvjete. Ondje ćemo vidjeti gdje ćemo igrati utakmice jer želim četiri jaka prijateljska dvoboja. Posljednje zimske pripreme u Španjolskoj bile su loše i s naše i organizacijske strane. No, prijašnje su bile dobre. Trebamo vrhunske terene, a kvaliteta hotela mi je manje bitne. Ovo će biti kratke pripreme i zato moraju biti savršene.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.