Kinezi napokon dovršavaju kupnju Milana

Kinezi napokon dovršavaju kupnju Milana

Kao datum preuzimanja sedmerostrukog prvaka Europe je označen 14. travnja, kada bi klub trebali preuzeti Kinezi; Berlusconiju titula počasnog predsjednika.

Foto: AC Milan/Twitter

Prema pisanju talijanske La gazzette dello sport višemjesečna trakavica oko kineskog preuzimanja Milana se bliži kraju. Sudeći po najnovijim vijestima iz Italije kao ključan datum je označen 14. travnja, kada bi kineski poduzetnik Yoanhong Li, koji predvodi grupu investitora, trebao postati novi vlasnik slavnoga kluba.

Podsjetimo, Berlusconi je sa kineskim ulagačima ujedinjenim u Sino Sport Europe (SES) grupi dogovorio cijenu od 740 milijuna eura, u koju su uključeni dugovi od 220 milijuna eura. No, dogovor objavljen još u kolovozu prošle godine nikako nije mogao biti kompletiran, poglavito zbog strogih kineskih zakona po kojima nije dopušteno toliki novac iznositi/ulagati izvan zemlje. Na navedeni problem se nadovezalo odustajanje nekoliko investitora nakon što su probijeni svi rokovi za kupnju Milana, pa je Yoanhong Li bio primoran uplatiti dvije uplate od po 100 milijuna eura kako bi smirio obje strane i dokazao da se radi o ozbiljnom ulagaču. U konačnici upravo je Li zatvorio SES grupu, nakon različitih sukoba unutar velikog broja neimenovanih investitora, te je objavljeno kako će novi konzorcij nositi ime Rossoneri Sport Luxembourg. Upravo bi taj konzorcij trebao i dovršiti kupnju Milana sa spomenutim datumom, a Li će Berlusconiju osim garancija same kineske vlade predočiti i kompletan popis investitora, od kojih je iz prvotnog SES-a ostala u igri jedino velika kineska kompanija Haixia. Upravo zato novi izgled uprave Milana (na slici) uključuje u kineskom dijelu i predsjednika Haixije Lu Boa. Talijanski mediji nagađaju kako će Li veliku količinu novca (oko 200 milijuna eura) posuditi od poznate američke tvrtke Elliot Management Corporation, no ostaje za vidjeti imaju li Kinezi dovoljno vremena da zatvore ovako složenu financijsku konstrukciju. Zanimljivost se ogleda i u činjenici da je Silvio Berlusconi nakon dugo promišljanja prihvatio ulogu počasnog predsjednika kluba, no uloga kao takva više služi kao priznanje Berlusconiju za sav prošli rad u klubu nego kao odraz moći koju će imati u novoj strukturi kluba.

Foto: Novi izgled uprave Milana/La Gazzetta dello Sport

Sa talijanske strane, odabrani su menadžeri Cappelli i Patuano, a za generalnog direktora je potvrđen Marco Fassone, poznat po prethodnom radu u Interu. Dugogodišnji Berlusconijev operativac i čovjek od najvećeg povjerenja, Adriano Galliani bi također trebao napustiti klub po preuzimanju, a njegovo mjesto bi trebao preuzeti Massimiliano Mirabelli, nekadašnji sportski direktor Intera koji je u taj klub doveo između ostalih i naše reprezentativce Ivana Perišića i Marcela Brozovića. Upravo stoga je kod dijela navijača Milana, dugotrajna sapunica oko kineskog preuzimanja i davanje novih uloga bivšim čelnicima mrskog gradskog rivala Intera, a ne primjerice igračkim legendama poput Paola Maldinija ili Alessandra Costacurte, uzeto sa velikom dozom skepse. No, Kinezi su očito odlučni završiti posao, a nagovorom Berlusconija na prihvaćanje pozicije počasnog predsjednika namjeravaju umiriti sve navijače Milana kako su njihove namjere iskrene i kako žele osigurati rast kluba.

Što se sportskog dijela tiče Milan je u prethodnom zimskom prijelaznom roku bio zamrznut upravo zbog poslova preuzimanja, pa osim posudbe, nije bilo moguće dovoditi nove igrače, no konačnim preuzimanjem kluba očekuje se da će novi vlasnici u sljedećih nekoliko rokova osloboditi između 150 i 200 milijuna eura za dovođenje igrača. No, primarna uloga novih vlasnika je obnova ugovora i zadržavanje postojeće garniture mladih talijanskih igrača poput Donnarumme, Romagnolija, De Sciglija, kao i obnova ugovora mladog Španjolca Susa, te pokušaj kupnje Deulofelua, igrača na posudbi iz Evertona, na kojeg pravo otkupa ima i Barcelona. Bilo kako bilo, pred simpatizerima sedmerostrukog prvaka Europe je burnih nekoliko tjedana u kojima će biti poznato hoće li Milan, baš poput Intera, dobiti nove vlasnike koji dolaze iz Kine. Za sada je jako puno toga obećano, od novog stadiona do velikih igračkih imena, no tek preostaje za vidjeti da li je Berlusconi odabrao prave investitore kojima će prodati voljenu igračku i kako on sam kaže svoju prvu i jedinu ljubav.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.