Kljaković Gašpić drugi nakon prvog dana finala Svjetskoga kupa

Kljaković Gašpić drugi nakon prvog dana finala Svjetskoga kupa

144 natjecatelja iz 37 zemalja sudjeluje ove godine na finalu Svjetskog kupa u Abu Dhabiju, prvog je dana puni program odjedren, a CRO jedra nastupaju u tri od devet disciplina...

Finale Svjetskog kupa pozivno je natjecanje temeljem rezultata ove sezone. U svakoj je disciplini na raspolaganju 20 pozivnica, a premijerno je održano prošle godine. Ideja je sjajna, domaćini u Abu Dhabiju na iznimnoj razini, bogat novčani fond, koncepcija kakva upravo treba jedrenju u promotivnom smislu, mada financijski ne baš nezahtjevna priča za manje nacije. Sudionika je trebalo biti ukupno 220, no ima ih 144. Slabih imena nema, sve su to dobro znana lica s brojnih postolja.

Naravno, kao što smo i u najavi rekli, ova je godina dosta specifična zbog brojnih kasnih svjetskih prvenstava koja nose i olimpijske norme, i nacionalne kvalifikacije, i naravno – temelj su za budžet za olimpijsku kampanju, tako da to što je brojčano nešto skromnija flota ima i vrlo logične razloge.

Prvije start održan ranije zbog očekivanog sjevernog vjetra, koji je zapuhao baš prema predviđanjima i omogućio da se prvog dana natjecanja u Abu Dhabiju odmah krene s dva borbena plova. Temperature zraka iznimno su visoke, tako da se jedriličari uopće nisu bunili na nešto raniji start nego uobičajeno, na suncu se nije baš previše poželjno zadržavati.

U floti od šest kormilara klase Finn Ivan Kljaković Gašpić nakon prvog dana nalazi se na drugom mjestu, i za očekivati je da će se sigurno boriti za prvo mjesto s Britancem Edwardom Wrightom.

U konkurenciji Lasera svih je 20 pozivnica podijeljeno. Tonči Stipanović s mora se nije vratio baš zadovoljan, 13. je nakon dva plova. “Rano smo krenuli na more, već u 9 sati, što je malo neobično za prvi dan regate, ali takvi su uvjeti bili i trebalo je iskoristiti vjetar. Puhalo je 15-20 čvorova, kao naša bura, ali nisam dobro taktički odvozio, tako da nisam imao šanse jedriti za vrh. Deveti u prvom plovu, a nakon sitnih tehničkih problema sa opremom 17. u drugom. Što je tu je, sutra gas do daske i malo više misliti”, nasmijao se Tonči.

Martin Dolenc među 17 kitera na jako je dobrom šestom mjestu, uz dosta peripetija na otvaranju prvenstva. “Iskreno, danas nije bio baš moj dan. Upao sam u nesretni prvi heat, koji je vozio po južnom vjetru taman prije nego što je okrenulo na sjever. Prije starta sam se borio da mi ne padne kite pa onda nekako minutu nakon prvih startao. Nakon nekoliko rupa i refula bio sam drugi i sretno ušao u cilj kao drugi. Na kraju je ispalo da je prvi dobio jedan dobar reful i s tim otplovio u cilj, bio je nekih tri minute ispred mene što je izvan time limita.”

“U drugom plovu dana imao sam jako loš start, ali sam uz jednu dobru taktičku odluku završio treći. U zadnjem plovu dana dobro sam startao, ali mi je jedna špaga od kitea uhvatila zastavicu od starta pa sam tu izgubio nekih pet metara koji su bili odlučujući za drugo ili treće mjesto, taj plov sam mislio da ću jako teško izvući, ali je skoro u samom cilju nespretno pao drugoplasirani, tako da sam završio sretno dan na drugom mjestu”, ispričao nam je Martin.

Na prvom mjestu trenutačno je Britanac Oliver Bridge.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.