Koch ponovo u Zagrebu: “Danas igrači nemaju poštovanja prema klubu i ljudima”

Koch ponovo u Zagrebu: “Danas igrači nemaju poštovanja prema klubu i ljudima”

Georg Koch privremeno se vratio u Zagreb i prisjetio se trenutaka provedenih na Maksimiru.

Getty Images

Georg Koch jedan je od vratara koji je ostavio vrlo jak pečat za vrijeme igranja u Dinamu. Vrlo je brzo postao ljubimac navijača, a skandiranja su bila sve češća. Prije sedam godina otišao je iz Zagreba, a ovih dana u hrvatsku metropolu dovele su ga neke privatne stvari.

Kako navodi Jutarnji, Koch je posjetio Maksimir i ostao iznenađen viđenim: “Sve je novo. Hotel i svlačionice su kao na Allianz Areni. Gdje je moj Maksimir?” – pita se simpatični Nijemac.

Smatra da je klub napredovao od kad je on otišao, a također ga vrlo često prati preko raznih medija: “Pratio sam sve što se događa putem interneta, ali nije mi bilo lako. Kada sam otišao 2008. bio sam slomljen, a u utorak sam se ponovno sastavio. Znam da će neki reći da sam bio ovdje tek godinu dana, ali imam tu neku posebnu vezu s klubom, navijačima i Zagrebom. Neke spone koje su neraskidive“.

Na pitanje “Kako je moguće ostati u srcima navijača za tako malo vremena provedenih u klubu?” ni sam vratar nema posebni odgovor. Dosta toga pridaje svojem karakteru: “Valjda zbog mog karaktera. Uvijek sam bio direktan i pun poštovanja prema nogometu od kojeg živim i kod mene nema ‘talasanja’. Što mislim to i kažem, bez obzira na posljedice. I ne mijenjam mišljenje. Valjda su to navijači prepoznali. Nemam drugo objašnjenje.”

Znate, danas su na sceni nove generacije. Oni mladići, prepoznat će te ih po tome što izlaze iz svlačionica sa smiješnim torbicama pod pazuhom. Njima je sve servirano i nemaju grama poštovanja prema ljudima koji desetljećima rade u klubovima. Onda odigraju jednu utakmicu i misle da su svu pamet svijeta popili. Ja ne pripadam tom svijetu. Meni je oružar prva zvijezda kluba jer on je konstanta, svi su prolazni. Tako sam odgajan, tako mislim” – razmišlja Koch i daje na znanje na što je nogomet spao u zadnjih deset godina.

Također, vrlo često se prisjeća najveće pobjede s Dinamom, one protiv Ajaxa u Amsterdam Areni: “Stigli smo u Amsterdam da budemo sparing-partneri velikom Ajaxu. Nakon poraza u Maksimiru, nitko nije vjerovao u nas i to nas je dodatno motiviralo. Kakvu smo utakmicu odigrali… Evo, i sad se naježim kada se sjetim trenutaka. Znam svaki detalj i redovito je igram u glavi

Kratko se osvrnuo i na situaciju s navijačima, točnije problem koji muči sve ljubitelje nogometa. Za njega je ta situacija besmislena jer klub bez navijača nije klub, kao što navijači bez kluba nisu navijači.

Koch smatra kako Zoran Mamić danas ima momčad po mjeri  te da dobro radi svoj posao. Utakmica protiv Arsenala ga je oduševila jer su igrači dali 120 posto svojih mogućnosti, a to im se na kraju vratilo.

Prvi puta u Zagreb je stigao 2007. godine, a nakon samo jedne sezone zatražio je raskid ugovora. I danas teško pronalazi riječi zašto je to učinio: “Bio sam već u godinama. Ostvarili smo plasman u skupinu Europske lige, uzeli prvenstvo i Kup. U sebi sam osjetio kako bi još jedna godina bila previše. Nema šanse da igram na ime i staru slavu i otišao sam kod Mamića i rekao da je to kraj. Osim toga, bio je tu Ivan Kelava koji je grizao na treninzima i tražio svoju šansu. E sada, da ja branim na ime i kočim njegov progres, nije imalo smisla.”

Odlazak iz Zagreba nije bio kraj karijere. Otišao je u austrijski Rapid, gdje je branio nekoliko utakmica, sve do trenutka kada mu je u derbiju petarda eksplodirala pokraj glave te mu na taj način prijevremeno okončala karijeru. Same posljedice eksplozije osjećao je još šest mjeseci, a iako je na kraju ozdravio, odlučio se pozdraviti s ozbiljnim nogometom.

Nakon karijere završio je trenersku akademiju i specijalizirao rad s vratarima, ali trenutno je bez angažmana.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.