Kockasti u samom svjetskom vrhu! Ispred nas je samo pet velikana

Kockasti u samom svjetskom vrhu! Ispred nas je samo pet velikana

Hrvatska je po postotku plasmana na Mundijal šesta nogometna sila svijeta.

Foto: Lea Perhoč

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju navečer ostvarila je još jedan ogroman uspjeh plasmanom na svoje peto Svjetsko prvenstvo u šestom pokušaju od proglašenja samostalnosti.

Činjenica da smo od 1998. godine i prvog pokušaja propustili samo jedan Mundijal 2010. godine u Južnoj Africi koje je osvojila Španjolska je sam po sebi veliki uspjeh.

No i ta Španjolska, svjetski prvak i jedan od najvećih favorita u Rusiji lošija je od Hrvatske po postotku plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Kockasti su po tom kriteriju šesta reprezentacija svijeta. Naravno, taj kriterij nije rezultat koji bi u svakom sportu trebao biti najcjenjeniji, ali činjenica da je ispred Hrvatske samo pet svjetskih reprezentacija je za svaku pohvalu.

U svijetu postoje samo dvije nogometne nacije koje su bile na svakom Mundijalu za koji su mogle konkurirati. To su Njemačka i Brazil, a razlog zbog kojeg pišemo jesu li mogle konkurirati je taj što Njemačka 1950. godine nije smjela igrati kvalifikacije za svjetsku smotru u Brazilu.

Iza njih je sa 94 posto uspješnosti Argentina koja se nije plasirala samo na prvenstvo u Meksiku 1970. godine, dok se ne broji odustajanje od prvenstava 1938., 1950. i 1954. godine.

Italija na četvrtom mjestu nije također bila samo na jednom prvenstvu u Švedskoj 1958. te ima 90 posto uspješnosti, ali u postotak nije ubrojena kvalifikacijska utakmica protiv Švedske za svjetsku smotru u Rusiji.

Ispred Hrvatske je još samo jedna reprezentacija i to sa jedan posto prednosti (84%). Riječ je o Meksiku koji je na zadnjih pet Mundijala izborio prolazak u osminu finala, a nije nastupio u Italiji 1934., Njemačkoj 1974. i Španjolskoj 1982. godine, a 1990. godine su bili izbačeni zbog FIFA-ine kazne jer su na kvalifikacijama za U20 Svjetsko prvenstvo 1988. godine koristili četiri igrača starije dobi.

Engleska ima isti postotak kao i Hrvatska (83%), a za prva tri natjecanja (što se ne broji) u Urugvaju, Italiji i Francuskoj nije igrala kvalifikacije, dok je nije bilo 1974. i 1978. u Njemačkoj i Argentini te 1994. godine u SAD-u.

Španjolska je osma sa 79 posto uspješnosti. Prvak svijeta iz 2010. godine nije igrao u kvalifikacijama za Urugvaj 1930. godine, od Francuske 1938. godine su odustali, a plasirali se nisu u Švicarsku i Švedsku 1954. i 1958. godine te Meksiko i Njemačku 1970. i 1974. godine.

Hrvatska nema premca niti u regiji s obzirom da preostale balkanske nacije zajedno imaju devet nastupa na velikim natjecanjima, a sama Hrvatska ima deset. Srbija je sama ili uz Crnu Goru bila na pet velikih natjecanja, Slovenci su bili na tri, a BiH je nastupila na Mundijalu 2014. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.