Kolumna Ivana Klasnića: Ubojiti “poker” za Brazil

Kolumna Ivana Klasnića: Ubojiti “poker” za Brazil

Za Hrvatsku bi bilo najbolje da počne već sutra. Zašto? Zato jer nekolicina najvažnijih igrača izbornika Nike Kovača igra u top formi

Ivan Klasnić

Odbrojavanje je počelo. Do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu ostalo je manje od pedeset dana. Za Hrvatsku bi bilo najbolje da počne već sutra. Zašto? Zato jer nekolicina najvažnijih igrača izbornika Nike Kovača igra u top formi. Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Luka Modrić i… Znam da su Raketa, Mandžo i Luka najeksponiraniji, ali ima i četvrti. Ivica Olić. Koji i u 34. godini “gazi” bundesligaškim travnjacima. Uostalom, njegovi pogoci “vuku” Wolfsburg prema Ligi prvaka. Sva čast! Ipak… To što ove sezone čine Rakitić, Mandžukić i Olić je zaista fenomenalno. Lijepo je da Hrvatska ima nekolicinu igrača u završnicama elitnih europskih klupskih natjecanja. Mandžo (Bayern) i Luka (Real Madrid) u međusobnom susretu odlučuju o plasmanu u finale Lige prvaka, Raketa je na dobrom putu zaigrati u finalu Europske lige kao kapetan Seville. Hrvatska će, ne bude li nekih nepredvivljivih okolnosti, imati svoje predstavnike u dvjema najvećim europskim utakmicama ove sezone na klupskoj razini. U Ligi prvaka je to, uostalom, isvjesno. U svakom slučaju, velika je to stvar za naš nogomet. Ima, međutim, i druga strana medalje.

Iza prethodno spomenute trojice igrača je izuzetno iscrpljujuća sezona, Rakitić, Mandžukić i Modrić dočekat će početak reprezentativnih priprema prilično istrošeni budući da će do tada odigrati skoro 60 utakmica. Sve je super, iza njihovih ovosezonskih rezultata kriju se fantastične brojke, osim one u rubrici odigranih utakmica i minuta. To može predstavljati mali problem. Doduše, najbolje svjetske reprezentacije u sličnim su problemima, odavno već reprezentativni nastupi pate zbog profesionalnih obaveza igrača u svojim klubovima. Oni ih, uostalom, dobro plaćaju pa valjda tako i mora biti. Dakle, svi su izbornici u istim problemima. I svi će uoči odlaska u Brazil biti na istom zadatku. Kako osvježiti igrače za nastup na brazilskoj smotri? Vjerujem da Niko u suradnji sa svojim stručnim stožerom ništa neće prepustiti slučaju, vjerujem da su po pitanju tejelesne pripremljenosti igrača napravljeni elaborati i da će svi naši reprezentativci početak Svjetskog prvenstva dočekati u optimalnoj formi. To je vrlo bitno s obzirom da će sve momčadi u Brazilu dočekati vrlo zahtjevni klimatski uvjeti, koji će varirati od grada do grada u kojemu će reprezentacije igrati. Hrvatsku pogotovo s obzirom da igra u Manausu za koji sam čuo da je klimatski najnepovoljniji.

Na našu žalost, neće svi reprezentativci nastup u Brazilu dočekati u optimalnoj formi, ima i onih koji nemaju značajan status u svojim klubovima, igraju malo ili uopće ne igraju. Možda će najvažnijim igračima nedostajati svježine, ali lako je osvježiti igrača, oni koji ne igraju nepovratno su izgubili natjecateljski ritam. Doduše, i to se može nadoknaditi na pripremama, ali to je puno teže nego osvježiti igrače. Bez obzira na sve, vjerujem da će izbornik i njegovi najbliži suradnici tijekom priprema pronaći dobitnu formulu kako bi svi igrači početak natjecanja dočekali spremni. Uopće ne sumnjam u to.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.