Kolumna Milke Milinković: Zimske paraolimpijske igre – jučer i danas!

Kolumna Milke Milinković: Zimske paraolimpijske igre – jučer i danas!

Itekako nas raduje što se do danas broj sportaša koji nastupaju na Zimskim paraolimpijskim igrama udeseterostručio, te je povećan broj zemalja učesnica

Milka Milinković

Svečanom ceremonijom na olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju otvorene 11. Zimske paraolimpijske igre. Igre je otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin. Na natjecanju će nastupiti najbolji sportaši osobe s invaliditetom, njih 575 iz čak 45 zemalja, igre će trajati devet dana, a sportaši će boriti za odličja u 72 discipline u pet sportova. Boje Hrvatske predstavljati će naši aportaši Dino Sokolović i Damir Mizdrak koji će nastupiti u alpskom skijanju.

Iako su u posljednje vrijeme Paraolimpijske igre postale medijski bolje popraćene, treba istaknuti da su prve Zimske paraolimpijske igre održane davne 1976. godine u Švedskoj u gradu Ornskoldsviku. Tadašnje Zimske paraolimpijske igre bile su znatno manje u usporedbi s igrama u Sočiju. Nastupilo je 56 sportaša iz 16 zemalja, a sportaši su nastupali u dva sporta – alpskom i nordijskom skijanju.

Itekako nas raduje što se do danas broj sportaša koji nastupaju na Zimskim paraolimpijskim igrama udeseterostručio, te je povećan broj zemalja učesnica. Bitno je naglasiti da se od 1994. godine, odnosno od Lilehammera, Zimske olimpijske i paraolimpijske igre održavaju u istom gradu domaćinu.

Hrvatska je zabilježila prvi nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama u Salt Lake Cityu  2002. godine, te se od tada do danas ulažu veliki napori za omasovljenje zimskih sportova osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Iako bavljenje zimskim sportovima za osobe s invaliditetom iziskuje znatna financijska sredstva i logistiku, nadam se da će na sljedećim Igrama nastupiti još više naših sportaša. Na kraju ipak moramo biti svjesni da je Hrvatska mala “zimska sportska zemlja” u usporedbi sa nordijskim zemljama, te je svakako nastup naših paraolimpijaca na igrama u Sočiju veliki uspjeh za sve nas.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.