Komentar: Je li ikome žao što je Njemačka ponizila Brazil?

Komentar: Je li ikome žao što je Njemačka ponizila Brazil?

Brazil, repezentacija zbog koje se nekada s guštom gledao nogomet, prestala je postojati

Semafor sve govori/Getty Images

Brazil je ispao, Njemačka je u pola sata ponizila veliku i moćnu nogometnu silu… Je li ikome zapravo žao? Za Brazil je sve krenulo nizbrdo od trenutka kada je Yuichi Nishimura dosudio penal protiv Hrvatske u utakmici prvog kola… Barem kada su u pitanju simpatije navijača diljem svijeta.

Zašto je to bio ključan trenutak? Na stranu hrvatske frustracije oko te odluke, od tog trenutka Brazilci su se počeli baviti svime samo ne zbivanjima na travnjaku. Umjesto da razmišlja o lošoj igri svoje reprezentacije, Scolari je većinu vremena proveo opravadavajući dosuđeni penal na Fredu iako je većina svjetskih stručnjaka tvrdila drukčije. Umjesto da prihvate tu situaciju i nastave dalje, Brazilci su imali nevjerojatnu potrebu da dokažu da im suci ne pomažu, iako će se u većini utakmica pokazati drukčije. Brazilci su zatim sami sebe uvjerili da su suci protiv njih, iritantno je bilo gledati Felipea Scolarija kako skače na svaku odluku kod najobičnijeg auta, da se ne govori o redovitom padanju u kaznenom prostoru i traženju kaznenih udraca što je bilo primjetno i u finalu. Brazil, repezentacija zbog koje se nekada s guštom gledao nogomet, prestala je postojati.

Kada je na nekim prijašnjim svjetskim prvenstvima reprezentacija Brazila ispadala, mnogi navijači i ljubitelji nogometa diljem svijeta bili su žalosni jer je u pravilu odlazila ekipa koja je igrala lepršav nogomet, ugodan oku koji nije uvijek donio željeni rezultat. Brazil je uvijek težio nadigravanju, u igri je uvijek bio prisutan vic, uvijek je imao simpatije navijača i zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Brazilu je na ovom turniru teško zamjeriti defenzivnu igru budući da je u igračkom kadru jedino Neymar djelovao kao igrač koji može proći jedan na jedan. Treba se pritom prisjetiti i grede koju je Čile pogodio u posljednjim trencuima i činjenice da se Brazil provukao na jedanesterce. Uslijedila je nova teška utakmica protiv Kolumbije u kojoj je Brazil dobio simpatije zbog teškog prekršaja na Neymaru, koji je zbog ozljede kralježnice okončao svoj nastup na SP-u. U drugi plan je pala činjenica da je Kolumbiji poništen regularan gol zbog zaleđa. Brazil se hrabrio uoči utakmice s Njemačkom iako je bilo jasno da njihova igra nema veze s onim što je nekada krasilo tu reprezentaciju.

I onda je stigla utakmica protiv Njemačke i već spomenutih pola sata za pamćenje, za nogometnu povijest, pola sata koji će se i u dalekoj budućnosti izvući svaki put kada Njemačka i Brazil budu opet odmjerili snage. Marcelo je u prvom poluvremenu pokušao proći u kaznenom prostoru, Lahm je očistio loptu, a brazilski nogometaš se ustao i tražio penal iako je bilo jasno da je njemački branič izbio loptu. Bio je to detalj koji je postao zaštitni znak Brazila na ovoj svjetskoj smotri. Kada ništa ne možeš na travnjaku, pritisni suca… Fred je na otvaranju drugog poluvremena protiv Njemačke dvaput pao u kaznenom prostoru opet tražeći najstrožu kaznu… David Luiz je u drugom poluvremenu loptom pokušao namjerno napucati Mullera, srećom promašio je loptu…

I je li nakon svega čudno imati dobar osjećaj zbog činjenice da je Njemačka u pola sata Brazilu zabila pet golova… Je li ikome zapravo žao što je Brazil ispao?

Mesut Ozil i David Luiz/Getty Images

Mesut Ozil i David Luiz/Getty Images

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.