Komentar: Može li Ante Tomić uspjeti u NBA-u?

Komentar: Može li Ante Tomić uspjeti u NBA-u?

Posljednjih mjeseci dosta se pričalo i pisalo o tome hoće li Ante Tomić na ljeto preseliti u NBA, a jedno od glavnih pitanja je može li se i kako adaptirati među najboljim košarkašima svijeta…

Ante Tomić

Jedan od najboljih centara Europe bliže je najjačoj košarkaškoj ligi svijeta nego ikad. Neki španjolski mediji već su ga proglasili ‘bivšim’, a on sam je priznao kako mu je u dobi od 28 godina ovo vjerojatno ”zadnji vlak za NBA”. Nakon što je Barcelona šokantno ispala iz borbe za FinalFour Eurolige, ponovno bi se mogla aktualizirati ta tema.

Prava na Tomića polaže Utah Jazz, koja ga je izabrala kao 44. pick druge runde drafta 2008. godine. I prema zadnjim informacijama, ne planira odustati od njega. Ipak se radi o priznatom centru u europskoj košarci. Uz impresivan niz ofenzivnih vještina, na ruku mu ide i košarkaška inteligencija. A to se danas rijetko nalazi. Čak i u NBA-u.

Pitanje je želi li se Tomić stvarno okušati ‘preko bare’. I može li uspjeti u ligi koja je znala prožvakati i ispljunuti mnoge europske igrače. Što se tiče talenta, nema sumnje da mu je mjesto u NBA-u. Po nekima, upitne su neke druge stvari – njegov stav prema igri i natjecateljski žar. Dvije stvari zbog kojih je izgubio mjesto u Realu. I koje mu spočitavaju određeni košarkaški stručnjaci.

Međutim, Tomić je u Barceloni izgradio svoj status i ušutkao mnoge kritičare. Eksplozijom nakon odlaska iz Reala pokazao je o kakvoj se kvaliteti radi. Doduše, neki će postaviti pitanje što je onda s učinkom u reprezentaciji? Tomić je specifičan košarkaš. Već nekoliko puta kroz njegovu karijeru vidjelo se da u određenim sustavima nedovoljno dolazi do izražaja. Kao što je nekad bio slučaj s Realom, a danas s reprezentacijom.

”Ono što sam čuo, da dok je bio u Realu nije dovoljno volio košarku. Također da će na treningu uvijek uložiti onoliko koliko je potrebno, nikad nešto ekstra. Možda tada nije bio u dobroj situaciji, ali se u Barceloni prilagodio i vjerujem da je sazrio kao igrač”, nedavno je izjavio jedan skaut za Istočnu konferenciju.

Tomić je zaista popravio svoju statistiku u posljednje tri godine u Barceloni. Od 6,7 poena i 3,7 skokova u sezoni 11/12. do 11,4 poena i 7,1 skokova ove sezone u Euroligi. Ono što je važno napomenuti da je također igrao vrlo dobro u velikim utakmicama, često kaznivši svoj bivši klub iz Madrida.

U ovom trenutku Utah u svojim redovima ima dva odlična visoka igrača Derricka Favorsa i Rudyja Goberta. I jedina dva visoka pod ugovorom za sljedeću sezonu, što je dosta važno. Među njima posebno intrigira Gobert koji je ove sezone eksplodirao i među najvećim je iznenađenjima lige.

U takvoj korelaciji snaga, Tomić bi teško bio starter. Za početak bi se vjerojatno morao zadovoljiti ulaskom s klupe i čekati povoljan razvoj situacije.No, kako je Utah već izrazila interes za otkupom njegovog ugovora, jasno je da ga u Salt Lake Cityju potajno priželjkuju od početka priprema.

”Mislim da bi se dobro uklopio s visokim igračima u Utahi. Gobert je pun energije i truda, ali ne posjeduje Tomićev talent koji je upravo suprotno od njega. To je fantastično i mislim da je QuinSnyder dobar trener koji bi mogao iz njega izvući ono najbolje”, rezonirao je američki skaut.

Bivši igrač Zagreba je školovani centar, jako dobro razumije igru, zna se postaviti na terenu i odličan je na visokom postu. Ipak, da bi uspio u NBA-u potreban će mu biti i dobar trener, možda više tradicionalan koji će znati iskoristiti njegove prednosti, a sakriti mane. Nešto poput onoga što je Popovich napravio sa Splitterom, koji je sličnih fizičkih predispozicija. Tako bi Tomić mogao postati vrlo dobar igrač u rotaciji, ali prije će morati odlučiti je li fizički i psihički spreman za svakodnevni NBA ritam i moguću manju ulogu nego što u ovom trenutku ima u Barceloni.

”Sve je otvoreno i moguće. Još uvijek ne znam gdje ću igrati iduće godine”, rekao je Tomić u ožujku za španjolske medije napomenuvši kako nema rokova za donošenje odluke.

Sa 28 godina, koliko ima sada, to bi mu definitivno mogla biti odluka koja će odrediti njegov daljnji tijek karijere. I igrački i financijski. U ACB ligi je pronašao svoj identitet, stekao ugled i postao euroligaška klasa. Nema dvojbe da bi odlaskom iz Barcelone preuzeo svojevrsni rizik.

Nerijetko puta se znalo događati da prvoklasni europski igrači ne uspiju u NBA-u, dok su u Europi stekli kultni status. I u tome nema ničega lošeg. Pogledajte recimo Spanoulisa ili Navarra.Osvojili su gotovo sve što se moglo osvojiti i nikad nisu zažalili za svojom odlukom. S druge strane, Nikola Mirotić briljira u drugom dijelu sezone u Bullsima i mogao bi napraviti veliku karijeru. Na Tomiću je da odluči što je u najboljem interesu za njega.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.