Komisija za koordinaciju Europskih igara Europskih olimpijskih odbora posjetila Baku

Komisija za koordinaciju Europskih igara Europskih olimpijskih odbora posjetila Baku

Bio je to četvrti sastanak 16 članova Komisije, među kojima je i dopredsjednik Komisije i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša

Logo

Komisija za koordinaciju Europskih igara Europskih olimpijskih odbora (EOO) (EOO) završila je dvodnevni posjet azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu. Bio je to četvrti sastanak 16 članova Komisije, među kojima je i dopredsjednik Komisije i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, s Organizacijskim odborom Igara (BECOG).

Komisija je obišla sportske objekte i održala niz tehničkih sastanaka, a predsjednik Komisije Spyros Capralos izrazio je zadovoljstvo napretkom u pripremama prvih Europskih igara u lipnju 2015. godine. Glavni stadion na kojem će se održati svečano otvaranje i zatvaranje kao i atletska natjecanja bit će završen iduće godine u veljači. Na njegovoj izgradnji zaposleno je ukupno 4,500 radnika, od kojih 3,700 danju i 800 noću. Primat će 68,000 gledatelja a troškovi izgradnje iznose 500 milijuna US dolara. Najveći je to stadion izgrađen u Bakuu od 1950-ih godina, a smatra se da je njegov kapacitet primjeren gradu od 3 milijuna stanovnika koji ugošćuje sve više velikih sportskih priredbi.

Za vrijeme posjeta Komisije službeno je otvoreno novo sjedište BECOG-a u središtu grada. U njemu trenutno radi 769 zaposlenika organizacijskog odbora od kojih 300 dolazi iz 37 različitih zemalja. Jedan od njih je i Besim Aliti, polaznika diplomskog studija „Baku 2015 Graduate Excellence Programme“, inače student poslijediplomskog doktorskog studija menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i dugogodišnji volonter HOO-a.

Sportski program Igara zaključen je prošlog tjedna kada je kao 20. sport dodan sambo koji uživa veliku popularnost u Kavkazu, a posebno u Rusiji. Veliki zagovornik tog sporta je ruski predsjednik Vladimir Putin, počasni predsjednik Međunarodne sambo federacije. Sambo je kompilatorska borilačka vještina nastala kao sinteza drevnih ruskih stilova i regionalnih borilačkih vještina sovjetskih naroda Azije i Europe. Razvijena je za sovjetsku vojsku, policiju i tajne službe, a hrvačka verzija samboa postala je 1938. godine službena borilačka vještina SSSR-a i sastavni dio tjelesnog odgoja.

Napomenimo još kako su veleposlanici EI Baku 2015. olimpijski pobjednici, hrvač grčko-rimskim načinom Farid Mansurov, hrvači slobodnim načinom Namig Abdullayev i Togrul Askerov, te Zemfira Meftakhatdinova, zlatna u trapu na OI Sydney. (hoo/msč)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.