Košarkaši krenuli “punom parom”, Jasmin Repeša: Imamo obavezu biti jednako dobri kao u Sloveniji

Košarkaši krenuli “punom parom”, Jasmin Repeša: Imamo obavezu biti jednako dobri kao u Sloveniji

- Prerano je za ozbiljnije analize, ne zna se tko će s kakvim rosterima završiti pripreme i koga će koliko poslužiti sreća, objašnjava izbornik

Hrvatska košarkaška reprezentacija u nedjelju je i službeno otvorila “Operaciju Španjolska”. Okupljanjem u Svetom Martinu A selekcija je započela pripreme za nastup na ovogodišnjoj svjetskoj smotri. Odličnu atmosferu nije pokvarilo niti kašnjenje Darija Šarića, koji se potom pridružio reprezentativnim kolegama.

– Znamo da bez team spirita na reprezentativnoj razini teško da možemo išta postići, objasnio je na početku izbornik Repeša, koji će prvi dio priprema odraditi bez Bogdanovića, Tomića, Ukića i Žorića. Četverac je zbog naporne klupske sezone dobio poštedu i do dolaska u Slavonski Brod će raditi po individualnom programu.

– Prvi put sam napravio da dio igrača ima individualne programe, da se oporave od ozljeda i odmore od napornih sezona, i da tek onda dođu u reprezentaciju. Nekada je pametnije znati se odmoriti i oporaviti nego ići s umorom na umor, dodao je izbornik kojemu na pripremama nedostaje još jedan igrač – Oliver Lafayette. Američki razigravač u Španjolskoj bi trebao zamjeniti Dontaye Drapera. Novi Amerikanac u redovima Hrvatske reprezentaciji bi se trebao priključiti u srijedu. 

– Ove godine smo pokušali da putovanja budu lakša. Putovanja stvaraju umor, to je strašno za svakog sportaša. Dalje, najveći ćemo dio priprema odraditi u Zagrebu, gdje je organizacija rada i ostalog lakša i ima manje iznenađenja.  Poslije Slovenije, gdje smo doživjeli najemotivnije sportske trenutke, uzeli smo kao obavezu i izazov da budemo jednako dobri, ako ne i bolji, na SP-u u Španjolskoj. Nadam se da ćemo i biti, optimističan je izbornik Repeša, koji je jasan po pitanju preduvjeta za dobar rezultat na svjetskoj smotri:

– Važno je da Hrvatska bude ekipa, da posluži zdravlje i da se napravi dobar sustav igre. To je ono što nas može dovesti do dobrog rezultata. Nakon dobrih priprema i rada na sustavu igre, i naravno zdravlja, sve će drugo doći po inerciji, dobra igra i dobri rezultati. Zajedno smo već treću godinu, kostur ekipe je uglavnom tu. Znamo se dobro, znamo kakav sustav igre hoćemo.

Hrvatsku na Pirinejima očekuju dvoboji u Sevilli u skupini koju čine Filipini, Portoriko, Senegal, Grčka i pomalo vremešna, ali uvijek neugodna Argentina.

– Za svakog protivnika se moramo pripremiti ozbiljno i odigrati najkvalitetnije što možemo. Prerano je za ozbiljnije analize, ne zna se tko će s kakvim rosterima završiti pripreme i koga će koliko poslužiti sreća. Moramo se dobro pripremiti i ići utakmicu po utakmicu. Gledao sam Filipine, dobili su Kinu, no dan ranije izgubili od Irana. To nije nimalo bezazlena ekipa. Portoriko – ako mu se dopusti da igra kako zna može dobiti svakoga. Grci su sjajan team, imaju trenutno problema s otkazima ali imaju jako veliku bazu kvalitetnih igrača, ne vjerujem da će biti slabiji. Argentina je na svakom Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama kandidat za medalju. Afričke zemlje su sve bolje, Senegal je dokaz da su u sportu svi sve konkuretniji, zaključio je Repeša.

Prva dva testa hrvatski će košarkaši odraditi u Slavonskom Brodu protiv Kanade. Za razliku od prošloljetnih priprema, neće se ići na turnire iz odmora, odnosno pauza.

– Prošle godine imali smo problema u Francuskoj i u Istanbulu, što je zapravo bio razlog pauze prije odlaska, dodao je Repeša i zaključio:

– Promjena u sustavu igre će biti. Sad se bolje poznajemo i znamo da ukoliko želimo da svaki igrač da najviše, moramo ga postaviti u takvu situaciju na terenu, i u tome možemo biti bolji.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.