Kostelić: “Rado bih uzeo kombinacijsko odličje”

Kostelić: “Rado bih uzeo kombinacijsko odličje”

Hrvatski skijaši odradili su prvi trening spusta u američkom Vailu/Beaver Creeku. Bila je to prilika i da Ivica Kostelić još jednom napomene svoje aspiracije na ovom SP-u...

Ivica Kostelić/Getty Images

Održan je prvi trening spusta na Svjetskom prvenstvu u Beaver Creeku, u kojem Hrvatsku predstavlja kvartet Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Max Urllich i Istok Rodeš. Najbolji hrvatski skijaš od same spustaške utrke, kako je već više puta isticao, ne očekuje gotovo ništa osim “dobrog treninga za kombinaciju”, dok se ostatak ekipe nada ravnopravnoj borbi za što bolju konačnu poziciju i skupljanje samopouzdanja za iduće zadatke.

Kao i kod ženskog superveleslaloma, i start spustaškog treninga nekoliko je puta pomican zbog loših vremenskih uvjeta na stazi, a konačno zeleno svjetlo za nastup hrvatskim je reprezentativcima upaljeno kad je već gotovo pao mrak.

Ivica Kostelić najbolje je vrijeme ostvario – kako se i očekivalo – na ravnom dijelu staze, no nakon sjajnog prvog prolaza zaredao je s pogreškama, u jednom trenutku gotovo i promašio vrata te na kraju u cilj ušao sa zaostatkom od 2.97 sekundi i pripadajućim 44. mjestom.

“Vidljivost je bila nešto slabija nego što sam očekivao, a i podloga se dosta mijenjala – od mekanog do tvrdog, što je uzrokovalo sitne probleme na stazi. No, na kraju je dobro izdržala i mogu kazati da je u zadovoljavajućem stanju”, izjavio je naš najbolji skijaš, ne propustivši još jednom istaknuti svoju glavnu ambiciju na svjetskome prvenstvu. “Što bih volio od ovoga prvenstva? Rado bih osvojio kombinacijsku medalju, jer tamo imam najviše šanse, ali i slalom mi je bitan zbog osvajanja bodova za startnu listu. Beaver Creek obično ima najpripremljenije staze u Svjetskome kupu, a i snijeg je najbolji za skijanje.Nadam se da ćemo i ovoga puta sa Birds of Preya odnijeti lijepe uspomene.”

Natku Zrnčiću Dimu naposlijetku je pripalo 27. mjesto sa zaostatkom od 1.94 sekundi za najbržim Norvežaninom Kjetilom Jansrudom, popravivši u srednjem i donjem dijelu staze lošu prezentaciju na ravnom dijelu. “Bilo je solidno, premda mi se čini da sam ‘puzao’ po ravnici. Nisam uspio postići dovoljnu brzinu nakon prvog zavoja, na strmini sam otišao malo prenisko i borio se s linijom. No, od početka strmine skijao sam dosta dobro, jedino me malo iznenadila veličina skokova i grba, koje su nešto drukčije negoli na spustu održanom ovdje u prosincu. Sve u svemu, imam dobar osjećaj, a nadam se i poboljšanju pozicije i smanjenju zaostatka u narednim treninzima.”

Max Urllich imao je nesreću i nakon solidnog prvog prolaza pao na bok te se gotovo zaustavio, ali nastavio je utrku i akumulirao ukupni zaostatak od 9.36 sekundi. “Staza nije bila baš onakva kakvu sam očekivao, malo je više ‘tresla’ ali osim toga je bilo dosta dobro. Napravio sam jednu veću pogrešku, ali bit ću spreman za sljedeći trening.”

Četvrti hrvatski predstavnik Istok Rodeš nastupio je iz praktičnih razloga – valjalo je, naime, potvrditi trening, odnosno nastup u službenoj utrci, u slučaju budućih otkazivanja uslijed lošega vremena. Utrku formalno nije završio, već se nakon prvog prolaza zaustavio i odskijao sa staze, budući da ga još uvijek muči bolest koja je prisutna od samog dolaska u Sjedinjene Američke Države.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.