Kostelić: “Skijam zbog ljubavi”

Kostelić: “Skijam zbog ljubavi”

Ivica Kostelić je najavio da bi mu sljedeće sezona mogla biti posljednja...

Ivica Kostelić imao je prilično lošu sezonu, a čak se nije uspio plasirati na finale Svjetskog kupa u slalomu. Treće mjesto iz superkombinacije u Wengenu malo je popravilo dojam. U razgovoru za Sportske novosti Kostelić je izjavio: “Nedavna operacija bila je rutinsko čišćenje koljena. To se nije moglo izbjeći jer sam bio u stanju koje može završiti čak i gubitkom noge. Vrlo vjerojatno će sljedeća sezona biti moja posljednja. To neću službeno najaviti jer ne zamišljam kraj karijere uz neki veliki oproštaj. U svom posljednjem nastupu na utrci također ću se natjecati. Nikad se nisam koncentrirao samo na jednu disciplinu i zanima me kako će to biti. Sigurno mogu bolje od ove sezone, ali ne mogu brojčano reći koliko bolje.”

Iznio je svoje stavove o trenutku završetka karijere kod sportaša: “Janica je iznimka jer jer imala neizdržive bolove. No, sportaš koji se oprosti na vrhuncu i nema prepreke za nastavkom pokazuje da ne voli sport i nije pravi pobjednik. Kad ne bi bilo problema s koljenom ja bih skijao do sljedećih Olimpijskih igara. No, teško je zadržati motivaciju kad mi bol uništava zadovoljstvo. Imao sam jako malo dana bez bolova. Neki mediji podcjenjuju moju želju za nastavkom karijere. Većina nikad nije shvatila što radimo i takvima ne mogu objasniti svoje razloge. Skijam zbog ljubavi i zato nastavljam karijeru. Naravno da su rezultati jako važni, ali moje je mišljenje da nisu najvažniji. Uvijek sam se divio ljudima koji se bave onime što im je strast.”

Nastavio je: “Nemojte me krivo shvatiti, ja ne mislim da sam podcijenjen u hrvatskoj javnosti. Dirnut sam velikom potporom koju mi navijači pružaju i to mi je dodatni motiv. Nikad nisam ni sanjao o tako velikoj podršci. Moje operacije nemaju nikakvih posljedica oko daljnjeg života, ne govorimo o smrtnim ozljedama. Bol je ružna, ali prvak se postaje uz izdržljivost i savladavanje prepreka. Pravi prvak u svakom trenutku daje svoj maksimum i zato ih je malo. Kad sve postignete teškom borbom postanete iznimno otporni na probleme. Kad pobijedite sve prepreke stigli ste do vrha. Ja imam samopouzdanja jer mislim da mogu bolje od prošle sezone i to je prepreka koju želim pobijediti. Kad ne bih mogao hodati odustao bih, no bol je samo još jedna prepreka i odluka je moja. Mogao sam odustati još 1999. godine nakon ozljede križnih ligamenata. Tada sam mislio da je gotovo.”

Potom je govorio o obitelji: “Mislim da neću biti zakinut u odnosu sa sinom ako nastavim karijeru. U budućnosti će biti vremena za obitelj. Ovo čime se sad bavim je jedno razdoblje koje je blizu kraja. Mislim da u sljedećih godinu ili dvije neću izgubiti ništa važno. Obitelj je era moje budućnosti. Nije lako oprostiti se od sporta, ali nije me strah. Jako me zanima kakva je moja budućnost nakon skijanja. Puno me toga interesira i mislim da mi neće biti dosadno. Ključno je da imam obitelj koja je moj glavni oslonac u životu. Nadam se da ću pronaći neku aktivnost vezanu uz skijanje, no neću biti trener. Nemam još ideja, ali pojavit će se. Skijanje je preslabo plaćen sport, no mislim da nisam financijski zakinut. Moja buduća aktivnost će također biti nešto u čemu ću uživati. Teže je dominirati u tehničkim nego u brzim disciplinama i zato mi je drago što je opet pobijedio Hirscher, a neki brzanac. U skijanju nije najteže dominirati u tehničkim ili brzim disciplinama, najteže je biti svestran. Sve drugo nije toliko dojmljivo i prosječno je, a znači i smrt skijanja. Moji idoli su Girardelli i Aamodt, a ne Stenmark. Maze je uvijek važnija od Fenninger. Sport nije prosječnost nego izvrsnost. Trica se u košarci udaljava da je bude teže pogoditi, a u skijanju se staze olakšavaju. Izgubilo se ono citius, altius, fortius (brže, više, jače).”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.