Kostov i Cupać u vodstvu na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu

Kostov i Cupać u vodstvu na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu

Sjajno otvaranje za hrvatske posade na Svjetskom prvenstvu 49er-a u Buenos Airesu! Pavle Kostov i Petar Cupać vode nakon prvog dana, dok su Enia Ninčević i Marina Dujmović na za njih izvrsnom 19. mjestu...

Pavle Kostov i Petar Cupać

Devet godina Pavle Kostov i Petar Cupać čekaju ovaj trenutak. Devet godina žrtve, rada i odricanja da bi danas, nakon prvog dana natjecanja na Svjetskom prvenstvu olimpijskog 49er-a, bili na prvome mjestu. Nevjerojatan je to osjećaj, gotovo za ne povjerovati da je nagrada za rad napokon stigla.

Iznimna su priča ova dvojica sportaša: dva nastupa na Olimpijskim igrama su iza njih, Kina 2008. i Velika Britanija 2012, mnogo lijepih rezultata i vrlo brz ulazak među najboljih 15 posada svijeta u 49er-u. Međutim, dugo su čekali na daljnji korak, na sami vrh.

Jasno da je to tek prvi dan natjecanja, jasno je da se jedri još punih pet dana, da su ovo tek kvalkifikacije i da najteže tek dolazi, no kad ti makar jedan dan u karijeri napokon sve sjedne na svoje mjesto, kad napokon sve izgleda kako si priželjkivao i za što si godinama radio…sjajna je to sportska priča, koju su Pavle i Petar i više nego zaslužili. Držimo palčeve da i narednih dana baš sve bude kako treba. Neće biti lako, ali vjerujemo da je vrijeme naplate stiglo.

Tri su plova kvalifikacija održana, dvije pobjede i jedno četvrto mjesto upisao je hrvatski dvojac – zaista dan iz snova. Ipak, oni su skromni, ne govore previše, koncentracija je maksimalna jer znaju da već sutra može biti sasvim drugačije. Opuštanja, dakle, nema…

“Nikad bolje otvaranje regate. Odlično smo odradili dan, imali smo O.K. brzinu i dobro se snalazili po polju u jako teškim i promjenjivim uvjetima”, objasnio je Kostov. Kratko i jasno. Pa brzo nešto pojesti i odmor.

Od posada koje jedre za olimpijske norme čak šest ih je među prvih 14, što je potvrda da svi koji se nakon kvalifikacija ne plasiraju u zlatnu finalnu skupinu Rio de Janeiro mogu zaboraviti.

Izvrstan prvi dan imale su i Enia Ninčević i Marina Dujmović. Nalaze se na 19. mjestu ženske konkurencije, pete su među posadama koje se bore za norme za Rio 2016. Djevojke treniraju zajedno manje od godinu dana, od toga zbog studentskih obveza maksimalno tek nekoliko mjeseci, a nastupile su na samo dvije regate u 49er-u, od toga je jedna bila regata Europskog kupa, a druga Europsko prvenstvo na kojem su jedrile samo zbog dva dana zbog ozljede flokistice. Tako da je njihov današnji nastup zapravo pravi spektakl! U zadnjem plovu dana prošle su treće ciljem. Kapa dolje za cure. Povele su Dankinje Nielsen i Olsen.

Sutra se kvalifikacije nastavljaju, u planu su daljnja tri plova.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.