Kovač: “Pitajte igrače zašto se ne bacaju na glavu”

Kovač: “Pitajte igrače zašto se ne bacaju na glavu”

Niko Kovač priznao je kako su Norvežani zasluženo pobijedili Hrvatsku u Oslu (2:0)...

Niko Kovač/Getty Images

Očajna prezentacija u Oslu ‘koštala’ je Hrvatsku strepnje za plasmanom na Europsko prvenstvo 2016. godine. Izabranici Nike Kovača nadali su se punom plijenu u obje utakmice ovotjednog mini-ciklusa, govorkalo se i o ‘dobrih četiri boda’ protiv Azerbajdžana i Norveške, a na koncu smo uprihodili tek jedan, onaj protiv ‘otpisane’ momčadi Roberta Prosinečkog.

Kockasti nisu samo odigrali jednu od najlošijih utakmica u posljednjih nekoliko godina, već je itekako primjetan bio i nedostatak voljnog momenta, htijenja, zalaganja… Drugim riječima, momčad sastavljena od najboljih hrvatskih nogometaša više ne djeluje kao – momčad, a kapetan broda odgovornost prebacuje na posadu.

“Zasluženo smo poraženi. U svim segmentima bili smo lošija ekipa, osim u nekih pet minuta drugoga dijela. Norvežanima same čestitke – pokazali su ono što smo trebali mi, a to su želja i htijenje. Naš je pad krenuo poslije prve utakmice s Norveškom. Tako je to u nogometu ako se ne bacaš na glavu”, počeo je Kovač, nakon čega je uslijedilo ‘škakljivo’ pitanje: Pa zašto se onda igrači ne ‘bacaju na glavu?’

“Pitajte njih zašto se ne bacaju na glavu, jer sve što smo zahtijevali smo i vidjeli. Mi smo odgovorni, ali na terenu je jedanaest igrača koji moraju odgovoriti na zahtjeve postavljene pred njih. Znali smo da su fizički jaki i vrlo opasni u prekidima, no mi jednostavno nismo ostvarili našu igru. To je pitanje koje se tiče svih igrača, a u bojkot nimalo ne sumnjam. Igraju u klubovima, pripremaju se i svatko misli da u reprezentaciji može igrati kao u klubu. U nacionalnoj se selekciji mora dati sve od sebe, sto posto. Bez toga ne možemo dobiti ni Azerbajdžan”, riječi su izbornika.

Hrvatska je, poslije oduzimanja jednog boda zbog poljudske svastike te remija s Azerbajdžanom pala na treću poziciju svoje skupine. Euro više nije tako blizu kao prije tek koji dan, ali Kovač je, svemu unatoč, nepopravljivi optimist. “Vjerujem u plasman na Euro. Moramo čekati kiks Norveške, sve je moguće. Treba pobijediti u sljedeće dvije utakmice i moliti dragog Boga da nam Norvežani pomognu. Sada nije bitna moja pozicija, najvažnija je Hrvatska. Moje ime nije važno, siguran sam da će odgovorni donijeti prave odluke.”

Jedan od rijetkih raspoloženih (i dobrih) u hrvatskim redovima bio je Domagoj Vida: “Teško je sada pričati. Očekivali smo šest bodova, a osvojili tek jedan što je svakako veliko razočaranje. Želim se ispričati našim navijačima”, rekao je te obećao: “Sada moramo skupiti glave, jer ispred nas su još dvije utakmice.”

Kako do Eura?

Kovač i njegovi puleni porazom u Oslu poprilično su si zakomplicirali život u borbi za izravan plasman na kontinentalnu smotru, no to ne podrazumijeva i bezizlaznu ili nerješivu situaciju.

Kockasti su, naime, pali na treću poziciju, s bodom manje od Norveške i Italije (koja pobjedom nad Bugarskom može dodatno pobjeći), što znači da nam i sa šest poena u preostala dva susreta treba kiks Norveške (ili dva Italije, a to je pak prilično nerealno za očekivati).

U Francusku izravno putuju dvije ekipe, kao i najbolja trećeplasirana iz svih skupina, dok ostale trećeplasirane momčadi idu u dodatne kvalifikacije. Hrvatska trenutačno jest najbolja u tom segmentu, no do kraja se i tu mogu očekivati ‘rošade’ s obzirom na činjenicu da nas očekuje i ogled s Maltom, a u konačnom se raspletu neće računati bodovi osvojeni protiv posljednjega iz skupine.

Euro, dakle, nije izgubljen, ali za njega će se morati promijeniti stav, zasukati rukave, osvojiti maksimalan broj bodova do kraja kvalifikacija te se, vrlo vjerojatno, dobro pripremiti za suparnika u ‘repasažu’…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.