Kreatin – dodatak prehrani za dobivanje na masi

Kreatin – dodatak prehrani za dobivanje na masi

Kreatin fosfat je je organski spoj koji služi kao izvor energije.

Kreatin kao dodatak prehrani ima mnogo različitih učinaka. Osnovni, te s najdužom povijesti, je onaj da brzo pruža energiju kao rezultat povećane količine kreatin fosfata u mišićima. Kreatin fosfat je je organski spoj koji služi kao izvor energije. Veća količina energije dozvoljava veći broj ponavljanja, što naposlijetku rezultira rastom mišićne mase.

No, sada znamo da to nije jedini pozitivan učinak suplementacije kreatinom. Jedan od mehanizama kojim dolazi do povećanja mišićne mase je i onaj da kreatin povlači vodu iz krvi i područja izvan mišićnih stanica, te dovodi u mišić preko procesa osmoze. Na taj način, stanica mišića povećava volumen, čime se širi te time inicira rast. Rast mišićne mase te poboljšana opća atletska izvedba nisu jedine prednosti suplementacije kreatinom. Budući da je kreatin fosfat važan za proizvodnju energije povezane sa funkcijom živcanih stanica, pokazalo se da kreatin pruža brojne zdravstvene dobrobiti na moždanu aktivnost i ostatak nervnog sustava.

Kao i kod svakog suplementa, treba razmišljati o njegovoj sigurnosti. Istraživanja provedena do sada nisu pokazala da kreatin ima negativan utjecaj na ljudsko zdravlje. Naravno, kao i sve drugo, ukoliko se uzima u dozama označenim na samim proizvodima.

Najbolji način za povećanje absorpcije kreatina je da se konzumira s ugljikohidratima koji se brzo probavljaju – npr. energetska pića, ili s proteinima koji se brzo probavljaju – npr. whey protein.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.