Kreće Europsko prvenstvo muških i ženskih samaca

Kreće Europsko prvenstvo muških i ženskih samaca

U danskom Aarhusu počinje Europsko prvenstvo samaca u Laseru i Laser Radialu...

Tina Mihelić

Narednih nekoliko godina često ćemo govoriti o Aarhusu i niz natjecanja koja ćemo pratiti na ovom regatnom polju na sjeveru Europe. Razlog je Svjetsko prvenstvo 2018. godine za sve olimpijske klase te kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine.

Do SP-a u Aarhusu će se održati puno natjecanja, koja će omogućiti organizatorima da se što bolje pripreme za to najveće natjecanje u četverogodišnjem ciklusu, odnosno pružiti prigodu jedriličarima da što bolje upoznaju lokalne uvjete na moru. E sad, dosadašnja iskustva s Aarhusom, pa i ova posljednja s Europskim prvenstvom za 470 na kojem su Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli 13. mjesto, pokazala su da je riječ o vrlo hirovitoj lokaciji, dosta problematičnoj s vjetrom i maksimalno napredvidljivoj.

Dosta brojna flota hrvatskih laseraša otputovala je mahom početkom tjedna u Dansku. Ukupno 14 jedara predstavljat će nas na EP-u, od toga deset u olimpijskim disciplinama Laseru za muškarce i Laser Radialu za žene, četiri u neolimpijskom Radialu za muškarce.

Na zasad još uvijek privremenoj startnoj listi u konkurenciji 116 Lasera jesu Tonči Stipanović, Daniel Mihelić, Filip Jurišić, Dino Sindik i Toma Višić. Kormilarki je prijavljeno 101, među njima i Tina Mihelić, Ana Zelić, Sandra Lulić, Anđela de Micheli Vitturi i Nađa Tomašević. Hrvatsko izaslanstvo upotpunjuju još četvorica mladih kormilara u neolimpijskom Laser Radialu za muškarce, mahom juniore i mlađe seniore. Svoj nastup su najavili Dominik Perković, Marin Desabota, Mario Novak i Alec Cvinar.

Prošle godine ovo je natjecanje održano u Splitu i za nas je prošlo gotovo sa stopostotnim učinkom. Tonči Stipanović osvojio je svoje četvrto europsko zlato u pet godina, Tina Mihelić bila je srebrna, što joj je bilo četvrto odličje s europskih prvenstava, dva zlata i dva srebra. Mogu li to ponoviti i ove godine?

“Ja uvijek idem na pobjedu, tako jedrim. Osjećam se dobro, spremno i motivirano. Ali osvojiti medalju nije tek tako. Sva prošla Europska prvenstva bila su vrlo uzbudljiva i neizvjesna, odlučivalo se doslovno u zadnjem plovu o medaljama, a ja sam se tu pokazao kao onaj koji zna izdržati pritisak. Nadam se da ćemo se veseliti i u Aarhusu”, kazao je Stipanović.

Tina Mihelić je pak komentirala: “Ova sezona nije bila najbolja za mene. Zimu smo proveli radeći više na tjelesnoj pripremi, pokušavajući podignuti kilažu, manje smo se koncentrirali na more, međutim to je falilo kad smo došli na regate. Zadnje treninge smo stoga proveli maksimalno na moru, skupile smo se sve cure u Splitu koje jesmo i trenirale zajedno i nadam se da će se to pokazati dobrim. Europska flota Radiala je najbolja na svijetu, i kad bi natjecanje završila u pet bila bi zadovoljna.”

Nakon dva dana službenih prijava i premjeravanja, natjecanje kreće na moru u nedjelju 19. srpnja. Predviđeno je 12 jedrenja, bez plova za odličja – kako to laseraši obično rade. Puno je to plovova, dugo prvenstvo, kako smo već kazali, očekuju se nepredvidljivi uvjeti i neće biti jednostavno.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.